Home Schrijvers over oost Amsterdam-Berlijn en weer terug

Amsterdam-Berlijn en weer terug

0

Amsterdam en Berlijn zijn voor ons niet zomaar twee steden. Het zijn de plaatsen waarin we wonen, werken, naar het theater gaan of zomaar een middag in het park luieren.

Zes jaar geleden besloten we om een tijdje heen en weer te reizen tussen de twee plekken. Amsterdam, daar lagen onze wortels en verdienden we ons geld met het schrijven van verhalen. Berlijn, daar ontstonden steeds meer vriendschappen en verbaasden we ons over de snelle veranderingen van straten en pleinen. Iedere keer als we uit het oosten terugkeerden, was de volgende reis alweer geboekt.

Uiteindelijk zijn we er gaan wonen, in een huurwoning van een vriendin in voormalig Oost-Berlijn. Later vonden we een eigen plek, vijfenvijftig vierkante meter groot aan een plein vol terrassen en winkels. Middenin het stadsgewoel. Op de fiets leerden we steeds meer uithoeken kennen, hadden amper nog een plattegrond nodig en verbaasden zelfs Berlijners met verhalen over plekken waarvan ze nog nooit hadden gehoord. We raakten verknocht aan de stad.

Door de afwisseling tussen de twee steden ben ik de afgelopen jaren anders naar Amsterdam gaan kijken. Zo valt het mij na een verblijf in Berlijn altijd weer op hoe rijk de stad er op dit moment bij ligt. De huizen zitten strak in de verf, gebroken stoeptegels zijn zeldzaam en de mensen lijken zich op straat extra te hebben opgedoft. Nee, dan Berlijn. De stad lijkt een gehavend gebit vol gaten en lelijke plekken. De pastelkleurige gevels in gerenoveerde buurten kunnen niet verdoezelen dat veel wijken uitgesproken somber zijn. Mensen in oude spijkerbroeken en vormeloze sweaters sjokken er door de straten.

Ik hou van die tegenstellingen. Amsterdam is mij vaak te vlot, met zijn losjes geklede dertigers die hun iPhone geen moment uit het oog kunnen verliezen. Op zonnige dagen lijkt de stad één groot terras waar iedereen aan het netwerken is, met een wijntje in de hand. In Berlijn lijken mensen zich minder druk te maken over het beeld dat anderen van hen hebben. Bewoners brengen liever een middag met vrienden in het park door dan op jacht te gaan naar een nieuwe opdracht voor hun bedrijf.

Ik weet niet wat ik liever heb, de Berlijnse traagheid en relaxte levensinstelling of de Amsterdamse spontaniteit en bedrijvigheid. Misschien vormen de twee steden wel een spiegel van mijn gespleten ziel.

Jaco Boer is zelfstandig uitgever en journalist, gespecialiseerd in verhalen over woningbouw, ruimtelijke ordening en mobiliteit. Hij woont deels in het Oostelijk Havengebied en deels in het Oosten, in Berlijn. Hij is mede-initiatiefnemer en uitgever van de stadsgids ‘Berlijn voor gevorderden’ Zie www.berlijnvoorgevorderden.nl