In het INK Hotel in de binnenstad klonk vanmorgen het officiële startschot voor WorldPride 2026. Op 8 juni draagt Washington D.C. het stokje over aan Amsterdam. Daarmee verandert de stad volgend jaar twee weken lang in een internationaal podium voor gelijkheid, zichtbaarheid en ontmoeting. Activiteiten zijn er twee weken lang in de hele de stad, ook in Oost en de Oostelijke binnenstad.
Arie Martijn Schenk
Voor het eerst strijkt WorldPride neer in Nederland. Het thema is UNITY. Een woord dat klinkt als pleidooi en belofte tegelijk, zeker na een jaar waarin de rechten van de lhbtqia+-gemeenschap onder druk stonden. ‘De Pride gaat over mensen samenbrengen’, zei Lucien Spee de Castillo Ruiz van Stichting Pride Amsterdam. ‘Amsterdam in 2026 als baken van hoop.’
WorldPride 2026 spreidt zich uit over vijftien dagen. Van 25 juli tot 8 augustus volgt een aaneenschakeling van evenementen, optredens en manifestaties. De botentocht start traditiegetrouw in de Oostelijke binnenstad, het mensenrechtenconcert vult het Museumplein en de Pride March sluit het programma af na twee weken. De organisatie verwacht ruim 1,2 miljoen bezoekers in deze periode.
De Beurs van Berlage vormt het decor voor de internationale conferentie, met sprekers uit binnen- en buitenland. Vier thema’s staan centraal: rechten, gezondheid, toekomstperspectief en bevrijding. De UvA, vakbonden, COC, VNG en internationale netwerken trekken hierin samen op.
Het jaar 2026 telt meer lagen. Amsterdam viert dertig jaar Pride, tachtig jaar COC Nederland, twintig jaar Workplace Pride en vijftien jaar sinds de ondertekening van de Declaration of Amsterdam.
WorldPride leeft straks in de hele stad – van Westerpark tot IJburg. Ook in Oost rolt de regenboog uit: op straat, tijdens activiteiten, in het park. UNITY klinkt straks in meerdere talen, vanuit meerdere wijken en met meerdere stemmen.