Home Overzicht Amsterdam Tigers naar de finale

Amsterdam Tigers naar de finale

0

Dit seizoen werd de vorige confrontatie tussen Amsterdam en Eindhoven beslist in overtime.  Die eindigde in het voordeel van de Kemphanen. Beide teams schaatsten door naar de play-offs en stonden zaterdag opnieuw tegenover elkaar in de Jaap Edenhal. Zondag zagen ze elkaar nogmaals in het IJssportcentrum Eindhoven. Een spannend weekend vol spektakel en ontlading.

Terwijl de aanhang van de thuisploeg – vanavond uitgerust met bellenblaasmachine – direct na het eerste fluitsignaal losbarst, slaan de Tigers de eerste aanval van de gasten af. De rollen draaien om en niet ver van het hanendoel slingert de scheidsrechter een Kemphaan op de bon voor crosschecking. De eerste Amsterdamse powerplay levert geen krediet op. Zes minuten later is het wel raak.

Tigers houden hoofd koel in eigen huis

Eindhoven zet in op de gewonnen face-off in het thuisvak van de Tigers en cirkelt rond de goal. Tobias Kathan vertrekt met de puck naar de overkant, waar Michael Mackie-Kwist het overneemt en Lance van Duin het afmaakt, 1-0. Teamcaptain Calvin Pohlman kan vrijwel meteen weer opstaan als hij voor hooking op de strafbank zit, in de tussengelegen seconden maken de Hanen de stand gelijk.

De regie over een aanvankelijk tamelijk gelijk opgaande wedstrijd komt in handen van Amsterdam, dat flink met de stick door het Eindhovense hoenderhok gaat. Stef Overweg rukt op en treft daar John Versteeg, die Alexander Karol de klus laat klaren, 2-1. Versteeg blijft nog even buurten bij de Hanen en zet zestien tellen later de stand op 3-1.

Niet alleen de Amsterdamse aanhang, ook de spelers slaan in de tweede periode op de grote trom. Alle Tigerlijnen voeren grote druk op Eindhoven, dat amper aan bod komt. Mooie aanvallen genoeg, de vierde goal valt pas als Michael Mackie-Kwist het bliksembezoek van Ivan Muso en Stef Overweg aan het Eindhovense thuisvak afrondt met een prachtig doelschot, 4-1. Het volgende punt voor de Tigers haalt het scorebord niet. De puck gleed al, maar passeert pas de doellijn nadat de scheidsrechter floot.

Aan het begin van de derde periode slaat Michael Mackie-Kwist direct toe en gaat de teller alsnog naar 5-1. Bij de Kemphanen stijgt de wanhoop en agressie in een toch al fel en fysiek gespeelde wedstrijd. Het levert ze niets dan tijdstraffen op. De Tigers houden het hoofd koel en blijven goed in het spel. Door de assists van Donny Pohlman en Alexander Karol komt het helemaal voor de (Marino) Bakker, 6-1. De eerste ronde is binnen, het vooruitzicht op morgen hoopvol.

Foto Yolanda Simarro.

Hoge drempel in Brabant

Vol vertrouwen reizen de Amsterdamse supporters per touringcar mee naar Eindhoven. Dankzij de gisterenavond goed gevulde beurs lijkt het niet mis te kunnen gaan. Maar in de ijshockeywereld is niets wat het lijkt.

De eerste periode is aanvankelijk voor Amsterdam, dat constant de druk op het Hanendoel houdt. En door (te) individuele acties van sommige spelers steeds net mist. Dat het eerste punt van de avond voor de Hanen is, lijkt een schoonheidsfoutje dat makkelijk kan worden weggewerkt als de Tigers reorganiseren. Stef Overweg deelt die gedachte en zet Amsterdam op gelijke stand, 1-1. Vier minuten later worden de Tigers verrast door een uitgebroken Haan die razendsnel en gevaarlijk is, 2-1. Genoeg te bespreken met coach Ondrej Kratky tijdens de eerste pauze.

Dat de Tigers in de tweede periode minder rommelig moeten spelen, zit geen woord Spaans bij. Toch lijkt er sprake van een taalconflict, waarin Stef Overweg de situatie redt door het tweede Tigerpunt te noteren. De passes zijn zwak, het spel is chaotisch. Hanen schaatsen vanuit het neutrale vak zonder douanecontrole het Amsterdams gebied in. Het levert een bijzondere situatie op: twee tegengoals krijgen tijdens een powerplay is per slot van rekening ook een prestatie. Stille held is goalie Jaimy Missler, die menigmaal de Tigers (veel) meer ellende bespaart. Lachende derden zijn de Kemphanen, die voor de rust uitlopen naar 5-2. Amsterdam haalt opgelucht adem dat het de avond daarvoor zo goed heeft ingekocht.

De Tigers hebben nog twintig minuten om zich te verzekeren van een plek in de finale en ontvouwen een plan. Ivan Muso en Michael Mackie-Kwist verkennen het Eindhovens doelgebied en Lance van Duin pakt door, 5-3. Mick Vastenhouw laat met hulp van Calvin Pohlman zien dat het plan werkt, 5-4.

De tijd werkt in het voordeel van Amsterdam. Zolang verdere schade binnen de perken blijft, nemen de Tigers het in de finale op tegen Tilburg (dat eerder op de avond Groningen heeft uitgeschakeld). Amsterdam speelt rond en zet er vol op in bladzijden uit het draaiboek van Eindhoven te scheuren. Tussen de bedrijven door scoort Alexander Karol vanaf de middenlijn de gelijkmaker, 5-5.

Ontmoetingen tussen de Tigers en Kemphanen zijn altijd grillig en gespannen, een traditie die ook deze avond in ere wordt gehouden. Incidenten waarbij hoenderveren en tigerharen in het rond vliegen volgen elkaar rap op. Het heeft geen invloed op de stand, wel op het aantal straffen. Vooral de bank van de thuisploeg is goed bemand. Na een grote escalatie raken beide ploegen tot het eind spelers kwijt. De Tigers kiezen eieren voor hun geld, trotseren de laatste stuiptrekkingen van de Hanen en glijden rustig naar het eindsignaal.

De missie tegen Eindhoven die twee jaar geleden door de lockdown  werd gestaakt, is alsnog voltooid. De Hanen kunnen tot september met de kippen op stok, Amsterdam vervolgt de weg naar het kampioenschap. Op de route hierheen had het team veel te danken aan de coaching van Ondrej Kratky en Juri de Witt én de hulp, steun en inzet van Allard Kwist en Rowen Henneman. Oud-speler Hiepke Boerma zorgde ervoor dat de ijzers van het team scherp bleven. In december werd zijn inzet van de afgelopen 25 jaar bekroond met een naar hem vernoemde ijsdweilmachine.

Wedstrijden Amsterdam | Eindhoven terugkijken