Home Overzicht Amsterdam Tigers U19: Corona laat kampioenen wachten op beker

Amsterdam Tigers U19: Corona laat kampioenen wachten op beker

0

Na de 5-2 overwinning op de Eindhoven Kemphanen begin deze maand stond behalve het coronavirus niets de Tigers in de weg om op 28 maart de kampioenbeker in ontvangst te nemen. Daarvoor waren ze al tamelijk zeker van de eerste plaats door eind januari de Unis Flyers met 6-5 te verslaan. Een terugblik op een half jaar waarin het team dankzij coaches Hennie Jaspers en Michael Veltman, manager Mark van den Heuvel en de trainingen van Ondrej Kratky op het kampioenschap afstevende.

IJshockey | Lewis Daniëls| Foto’s Hans Bakker

De Tigers speelden in het laatste weekend van september hun eerste wedstrijd (en die van de competitie) tegen Den Bosch. Het was een avond die mat begon, maar waarin uiteindelijk drieëndertig straffen werden uitgedeeld. De Red Eagles hadden geen antwoord op het Amsterdamse overwicht en gingen met 1-6 verlies van het ijs. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Heerenveen was ook het eerste verlies. De Tigers waren vijf spelers kwijt die met het eerste team in Leeuwarden tegen de OrangeGas Capitals streden. Drie U16-spelers hielpen thuis mee. Door de gewijzigde opstelling hadden de Tigers moeite als een geheel te spelen, een probleem waar de Tigers in wedstrijden daarna vaker tegenaan liepen. Heerenveen kwam met de vaste ploeg en besliste de wedstrijd met 6-8.

Een week later versloeg Amsterdam met overmacht zonder eendracht GIJS Groningen. De 10-2 winst sprak weliswaar boekdelen, van een goed samenwerkend team was geen sprake. De tweede wedstrijd tegen Den Bosch haalde het einde niet. Een van de Red Eagles raakte dusdanig geblesseerd dat de wedstrijd werd gestaakt. De Tigers keerden met 0-5 winst terug naar Amsterdam, al had de avond een triest randje.

Het weekend daarop moesten de Tigers zich staande houden tegen de Kemphanen die waren versterkt met spelers uit het eerste team. Amsterdam opereerde meer als team dan in voorgaande wedstrijden en was zo opgewassen tegen het fysiek spelende Eindhoven. Ze trotseerden de hanen met 6-4.

Ondanks hard werk en versterking van spelers uit het eerste team verliep de uitwedstrijd tegen de Dordrecht Lions minder goed. Acties van spelers die te individueel speelden hielpen Amsterdam evenmin vooruit. De Tigers werden verslagen met 4-2. De tweede ontmoeting in Heerenveen was een ander verhaal, de ditmaal goed samenwerkende Tigers schoten de Flyers met 4-8 voorbij en bereikten zo de tweede plaats in de poule.

Begin december hadden de Tigers door het grote overwicht op de Enschede Lions een wedstrijd die ze op de automatische piloot met 9-2 wonnen. In Groningen stuitten ze met een eindstand van 2-7 evenmin op veel weerstand. Amsterdam schaatste zo rustig het jaar uit en begon 2020 met de derde wedstrijd tegen de Red Eagles. Het was een bijzonder matige start van het nieuwe jaar. De focus lag nog op de feestdagen en niet op het ijs. Voor de boeken maakte het weinig uit, de Tigers wonnen met 2-0.

In Enschede kwam de Tigertrein met 1-10 winst weer op gang, al deden ze rustig aan om krachten te sparen voor de volgende wedstrijd tegen Eindhoven. Ze versloegen de driftige Kemphanen met 3-7 en lieten zo zien ook een sterkere tegenstander onder controle te hebben. Het eerdere verlies van Dordrecht werd in eigen huis met 6-3 goed gemaakt. De Tigers moesten even op gang komen, maar bepaalden de wedstrijd met goed combinatiespel.

Door Heerenveen met 6-5 te verslaan kwam het kampioenschap steeds dichterbij. De ruime overwinningen op Groningen en Enschede die volgden maakten het er alleen maar beter op. Daar is wel een kanttekening bij. Het ontbrak dit seizoen aan genoeg sterke ploegen in de U19-competitie. Enschede en Groningen bleken te zwak en Den Bosch was een matige middenmoter. Bleven Eindhoven, Heerenveen en Dordrecht over, al liet Amsterdam die met twaalf en veertien punten verschil achter zich.

De 5-2 winst op Eindhoven was doorslaggevend. Na de wedstrijd tegen het nationale vrouwenteam op 29 maart zouden de Tigers -ongeacht de uitslag- de beker in ontvangst nemen. Door het coronavirus zullen ze daar voorlopig op moeten wachten. Een zure druif na een geslaagd seizoen dat hoopgevend is voor volgend jaar.

check www.amsteltijgers.nl