Home Kunst Marijke Oomen: ‘Meer trefpunten voor kunstenaars en musici’

Marijke Oomen: ‘Meer trefpunten voor kunstenaars en musici’

0

In Oost wonen en werken veel kunstenaars met verschillende disciplines. oost-online bezoekt regelmatig een van hen en stelt wat vragen. Deel 16 van de tweewekelijkse serie. Marijke Oomen tekent en musiceert aan de Oostenburgergracht.

Marijke Oomen werkt alweer 22 jaar aan de Oostenburgergracht. ‘Heb een prachtig uitzicht op de molen en het vernieuwde verkeersplein, en woon op loopafstand van Artis. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag, mijn eerste plek was een studentenflat aan de Weesperstraat, omstreeks 1970. Daarna ruim een jaar aan de Sarphatistraat, ook in Oost, op kamers bij een violist. Daar kreeg ik mijn eerste vioollessen. Intussen had ik mijn kandidaats psychologie gehaald, maar wilde niet in dat vak verder. Ben gaan zingen, tekenen en dus vioolspelen. Nog een korte tijd in de Wibautstraat gewoond, daar is mijn zoon geboren. Toen heb ik lang in West gewoond, volgde de lerarenopleiding tekenen aan De Witte Lelie, gaf tekenles en exposeerde. Werkte intussen ook met kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. Sinds 1998 dus hier.’

Wat is het grootste voordeel van Oost?

‘Het is gelukkig veel rustiger dan in het centrum. Daar kom ik eigenlijk niet meer. De buurt wordt steeds beter; de Czaar Peterstraat is plezierig en ik kom graag in de Plantagebuurt. Ik teken elke week in Artis en in de Hortus, ja, dieren in hun omgeving en planten. Met houtskool of potlood. Een middag per week ga ik portrettekenen in Huize Lydia in Zuid. Daar zit dan iemand model en ik neem mijn aquarelspullen mee.’

Wat kan er beter?

‘Ik mis een bakkertje op de gracht. Korte tijd zat er een in de Czaar Peterstraat maar die heeft het blijkbaar niet gered. Graag zou ik ook meer trefpunten zien voor kunstenaars en musici – ik vind hier eigenlijk weinig gelijkgestemden, mensen met wie ik kan musiceren. En, vergeet die woekerprijzen niet voor wonen, huur en koop. En hotels. Verderop de gracht zit een hotel, Yays, in een monumentaal gebouw vlakbij het Scheepvaartmuseum. Een kamer kost daar vanaf € 200 per nacht. Is dat te betalen?’

Ben je tevreden met je werkruimte?

‘In huis heb ik een paar tafels waar ik aan teken. Heb een etspers staan, en hoef geen groot atelier. Ik maak geen grote werken meer, dit is genoeg. Heb jarenlang in een grafisch atelier in de Jordaan gezeten, daar maakte ik wel grote werken. Dat kan ik niet meer in verband met mijn rug. Maar dat is ook niet erg. Het is een heel fijn huis met voldoende werkruimte.’

Is er sprake van een cultureel klimaat?

‘Ik merk daar niet hel veel van. De Oosterkerk is fijn, in het Werktheater kom ik regelmatig, in Loods 6 en Overstroom zijn leuke tentoonstellingen.’

Waar ben je momenteel mee bezig

‘Ik teken regelmatig in de Hortus en in Artis. Met mijn jaarkaarten natuurlijk, heerlijk. En het wekelijks portrettekenen, al is dat wel onrustig. Alle niveaus door elkaar en de muziek aan. Maar ik kan me daar goed voor afsluiten.’

Heb je contact met andere kunstenaars?

‘Niet in Oost, alleen wat kennissen. Heb een tijd geleden wel geëxposeerd in Overstroom, een kleine galerie aan het Entrepotdok en meegedaan aan de Open Atelierroute, maar nu niet meer. Dat verwaterde wat.’

Wie bewonder je?

‘Oh, zovelen. Vind de aquarellen van Weissenbruch fantastisch, vooral de landschappen. En Emil Nolde, de kleurrijke expressionist. Maar ook niet-schilders, vooral mensen die het moeilijk hebben, maar die toch wat van hun leven weten te maken en niet blijven hangen in wrok of een slachtofferrol. Heel knap!’

Waar ben je in je vak het meest trots op?

‘Eigenlijk het feit dat ik nog steeds met plezier bezig ben met mijn werk en er nog steeds ontwikkeling in zie. Het verandert en verbetert nog altijd. Misschien dient zich nog een nieuwe techniek aan, of een combinatie van technieken. Ik merk het wel.’

Wat is je grootste wens?

‘Door te mogen gaan zoals het de afgelopen jaren gaat. In goede gezondheid. Mensen ontmoeten, musiceren, werken en exposeren.’

Tenslotte: wat wens je Oost toe? En Amsterdam?

‘Dat mensen elkaar blijven ontmoeten, ongeacht hun afkomst of achtergrond. Ik hoop dat mensen zich niet voor elkaar gaan afsluiten.’

Check: www.kunstinzicht.nl