Na de start van de bouw van superhoge woongebouwen in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland komt de gemeente met een nieuw hoogbouwbeleid. Niet om wat gas terug te nemen, maar om te zoeken naar locaties waar hoogbouw nog zou kunnen. Een hoogte van meer dan honderd meter is geen uitzondering meer. Vooral op locaties die grenzen aan het centrum en rondom grotere ov-stations mag worden verdicht, lees: hoog worden gebouwd.
Amsterdam groeit. Om iedereen genoeg ruimte te kunnen bieden om te wonen, werken en studeren, worden op sommige plekken hoge gebouwen gebouwd. In het hoogbouwbeleid staat waar dat mag, en onder welke voorwaarden. Op dit moment is de Hoogbouwvisie 2011 nog van toepassing. Nu ligt er een voorstel voor nieuw hoogbouwbeleid.
Door hoge gebouwen te bouwen, kan Amsterdam groeien binnen de bestaande stadsgrenzen en met behoud van het groen. Waar hoogbouw wel en niet past, kan nu nog duidelijker worden aangeven. Daarom is het hoogbouwbeleid aangepast. Zo kan hoogbouw wel bij ov-knooppunten, maar niet in onze beschermde stadsgezichten, waaronder het UNESCO gebied.
In Oost zijn de afgelopen jaren naast de hoogbouw in de Sluisbuurt nog veel andere projecten gestart. Zo is onlangs op IJburg het Sluishuis opgeleverd met een hoogte van 52 meter. In het Bajeskwartier komen torens van 60 meter, rond het Amstelstation verrijzen nieuwe of gerenoveerde hoge gebouwen naast de Rembrandtoren van 150 meter hoog en de Breitner-, de Mondriaan- en de Amsteltoren die allemaal de 100 meter overstijgen. De nieuwe Spakler en HAUT staan er in de buurt. Ze zijn 73 meter hoog. In het Oostelijk Havengebied heb je de Steltloper, een woongebouw van 61 meter hoog. En zo zijn er meer.
Voor de bouw van hoge gebouwen in de stad, gelden speciale regels. Een hoog gebouw wil zeggen: hoger dan 30 meter. In enkele buurten is al sprake van hoogbouw wanneer gebouwen hoger zijn dan 1,25 maal de hoogte van de directe omgeving. Er wordt nu gewerkt aan gebouwen die bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte, het wonen en werken in het gebouw, en aan gebouwen die lang meegaan.
Download hier het concept Hoogbouwbeleid
Het concept Hoogbouwbeleid is nog niet vastgesteld. Van 5 juni tot en met 17 juli ligt het concept Hoogbouwbeleid bij de Stadsloketten ter inzage en kunt u een inspraakreactie indienen. Wil je reageren of er meer over lezen? Dat kan tot en met 17 juli.