Home Overzicht Amsterdams theaterschip Azart gestrand in Ecuador

Amsterdams theaterschip Azart gestrand in Ecuador

0

Na bijna drie-en-dertig jaar vrije vaart vindt het Amsterdamse theaterschip Azart haar laatste ligplaats op het strand van de Ecuadoriaanse stad Manta. Toen begin vorig jaar de pandemie uitbrak en bovendien de schipper August Dirks door zijn sjekkies longkanker kreeg, verdween alle illusie om de wereldreis voort te kunnen zetten.

Het ongelofelijke werd bewaarheid: bulldozers zijn bezig om het pad te effenen voor The Ship of Fools Azart. ‘Operatie Stranding’ begint zondagochtend om zes uur lokale tijd in het buurtschap San Mateo, zestig zeemijl ten zuiden van de evenaar.

Een Russische matroos vestigde zich aan boord om het vaartuig tegen aftakeling te bewaken en de schipper zocht een nieuwe bestemming voor het theaterschip. Wonderbaarlijk en prijzenswaardig genoeg kwam de stad Manta op het lumineuze idee om het schip in te zetten als een soort magneet voor de culturele en sociaal economische ontwikkeling van het buurtschap San Mateo: buurtcinema, dorpstheater, jeugdcentrum, museum en trekpleister voor lokale en nationale toeristen. De tribune voor ruim tweehonderd toeschouwers komt op het strand. De lokale theatergroep ‘Humor y Vida’ is zot genoeg gebleken om dit project aan te pakken. De oude haringlogger van 1916 blijft verhalen vertellen.

Het idee van de Ship of Fools was gebaseerd op het middeleeuwse komische theater met een gezelschap van acteurs uit verschillende landen. Het schip had jarenlang als vaste basis het KNSM-eiland. Het vervulde een zo belangrijke sociale rol dat de gemeente in 1994 besloot om de plaats waar het schip meestal lag aangemeerd het Azartplein te noemen. Dat plein krijgt met een ‘Playa Azart’ een buitengewoon originele tegenhanger op het Zuidelijk halfrond. Het Pleintheater in Oost, die de band legde met ‘Humor en Vida’, krijgt zo een zustertheater voor de uitwisseling van theaterprojecten.