Home Kunst ‘Angsthaas’ vraagt om hulp

‘Angsthaas’ vraagt om hulp

7

Vorig jaar was het de vraag of de ‘angsthaas’ zich thuis voelt in het Flevopark. Er werd of positief of negatief gereageerd op het kunstwerk dat door het Appelsap Festival werd geschonken. Nu lijkt het of mensen er echt angstig van worden, gezien de tekst ‘suïcidaal? 0900-0113’.

Het angstige konijn, dat de naam ‘angsthaas’ kreeg, is gemaakt door kunstenaar Piet Parra. Hij maakte het voor het Appelsap festival van vorig jaar en de organisatie schonk het beeld aan stadsdeel Oost. Volgens Parra gaat het om een zelfportret, maar is het daarnaast ook een beeld van mensen die klagen over festivals. Het reusachtig konijn is drie meter hoog en weegt 400 kilo.

Het kunstwerk stond er in eerste instantie voor drie maanden. In die tijd wachtte het stadsdeel de reacties van parkbezoekers af. Zou de meerderheid positief reageren zou het beeld er vijf jaar staan. Het staat er nog steeds, maar gezien de reactie van onbekenden op het beeld is niet iedereen het er mee eens.

Appelsap organiseert jaarlijks een hiphopfestival in het Flevopark. De organisatoren van het festival vinden dat moderne kunst maar matig is vertegenwoordigd met kunstvoorwerpen in de openbare ruimte van Amsterdam. Een petitie voor plaatsing van een dergelijk kunstwerk leverde ruim 1.500 positieve berichten op. Samen met het Mondriaan Fonds en sponsor WeTransfer werd geld voor het kunstwerk bij elkaar gebracht.

7 REACTIES

  1. DE ANGSTHAAS!!! Prachtig kunstwerk!! Ten minste eenmaal per week wandel ik een uur door het Flevopark en ’s zomers fiets ik er vaak door. Dat het hulpnummer erop geplaatst is, vond ik wat minder, maar zegt wel dat het beeld iets doet met kwetsbare mensen. Het beeld past heel mooi op het grote grasveld. Ik ben een senior uit het Flevocomplex.