Home Overzicht ‘Wooncoöperaties kunnen wooncrisis oplossen’

‘Wooncoöperaties kunnen wooncrisis oplossen’

0
De plaats bij het Archimedesplantsoen waar wooncoöperatie De Nieuwe Meent sociale huurwoningen gaat bouwen en beheren.

Goed en betaalbaar wonen lijkt onmogelijk te worden in grote steden. Maar als bewoners samen een wooncoöperatie starten, dan kan het wel. Dat bewijzen de eerste bewoners die zich verenigen als wooncoöperatie en zelf betaalbare huurwoningen bouwen. Voorbeelden in Oost zijn de wooncoöperatie die gaat bouwen op het Archimedesplantsoen, op Centrumeiland en Bajesdorp in het Bajes Kwartier..

‘Het starten van een wooncoöperatie kost initiatiefnemers nu vaak jarenlang een aantal dagen per week. Om de wooncrisis op te lossen moet het makkelijker worden om een wooncoöperatie te starten. Dat is ons doel’, zegt Gijsbert Koren, medeoprichter van WeOwnThisPlace. ‘Wachten totdat iemand anders de wooncrisis oplost lijkt niet te werken. Maar door een wooncoöperatie te starten kunnen bewoners het zelf gaan doen. Wij gaan hen daarbij helpen.’

Door de wooncrisis worden onder andere jonge gezinnen en werknemers als docenten en verpleegkundigen uit de stad verdreven. Deze werkenden met een middeninkomen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en kunnen dure vrije sector huurwoningen niet betalen.

Wooncoöperaties zijn geen nieuw fenomeen, maar ze zijn terug van weggeweest. In Oost is nu wooncoöperatie De Nieuwe Meent in oprichting die gaat bouwen bij het Archimedesplantsoen. De bewoners van Bajesdorp gaan bij de voormalige Bijlmerbajes als coöperatie huurwoningen realiseren. Op Centrumeiland van IJburg wordt wooncoöperatie De Warren actief. De gemeente wil dat 40.000 woningen in 2040 in handen zijn van wooncoöperaties. Koren: ‘Werk aan de winkel, want de drie nieuwe Amsterdamse wooncoöperaties die nu gaan ontwikkelen, zijn samen goed voor slechts 100 woningen.”

De initiatiefnemers van wooncoöperaties zijn nu meestal jarenlang, een aantal dagen per week, bezig om hun plan letterlijk en figuurlijk van de grond te krijgen. Dat is voor de meeste mensen simpelweg niet te doen. Koren: ‘Wij willen de waardevolle ervaringen van voorlopers inzetten voor anderen die een wooncoöperatie willen starten. Pas dan kunnen wooncoöperaties echt een bijdrage leveren aan het aanpakken van de wooncrisis.’

Door de wooncrisis worden onder andere jonge gezinnen en werknemers als docenten en verpleegkundigen uit de stad verdreven. Deze werkenden met een middeninkomen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en kunnen dure vrije sector huurwoningen niet betalen.

Via WeOwnThisPlace.nl kunnen mensen hun toekomstige buren ontmoeten. Voor hen worden zoveel mogelijk hobbels weggenomen (zoals de financiering van de wooncoöperatie) met als doel om binnen een jaar een wooncoöperatie te kunnen starten.

Een wooncoöperatie verhuurt woningen waarvan de bewoners samen eigenaar zijn. De woningen worden tegen kostprijs verhuurd en zullen altijd betaalbaar blijven. Het beheer en bezit komt in handen van de bewoners die zich in een wooncoöperatie verenigd hebben.

Bron gemeente Amsterdam.