Als parttime postbode word ik nogal eens op een andere postroute ingezet. Als er iemand verlof heeft of ziek is krijg ik via mijn PostNL-app een nieuwe route toebedeeld. Altijd even wennen zo’n nieuwe straat, want ondanks PostNL onze routes aanduidt als ‘logische routes’ zijn ze dat niet altijd voor een eenvoudige ex-verkeerskundige als ik.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik werd ingezet in het ‘Archimedeskwartier’ in de Watergraafsmeer langs het spoor van Muiderpoort naar Science Park. Hier behoren behalve de Archimedesweg ook de Archimedeslaan en het Archimedesplantsoen toe. Het is een behoorlijk divers koppeltje straten. Het oudste en chicste stuk van de Archimedesweg van rond 1900 wordt gekenmerkt door mooie Pipi Langkoushuizen, met gezellige puntdakjes en een zelfs met een echt torentje. Daarnaast zijn er veel jaren 30 huizen met een beneden- en bovenwoning. En op het deel van het Archimedesplantsoen het dichtst bij de Kruislaan/station Science Park staan ook naoorlogse flatjes en kleine laagbouwwoninkjes met voor- en achtertuintjes, zoals je die wel meer vindt in Amsterdamse tuindorpen.

Ook het hoofdkwartier van oost-online is in het Archimedeskwartier gevestigd. Een recent bezoek daaraan was een mooie aanleiding om eens over deze straten te schrijven. Omdat het al een tijdje geleden was dat ik hier met mijn flapperende PostNL-tassen rondfietste moest ik even terugdenken aan de vaste adresjes waar ik destijds vaak post voor had. Een Parooljournalist, een bekende TV- en Podcastmaker, mensen met een intrigerende achternaam, waar je dan bij dacht: hoe zou die er uitzien? En natuurlijk de man die bijna elke dag wel een envelop met bijzondere postzegels erop uit verre exotische oorden ontving. Aangezien je als postbezorger verder niet zoveel aan je hoofd hebt ga je onwillekeurig toch beelden vormen van de bewoners die je maar zelden ziet.

Van de man van de bijzondere postzegels had ik een beeld gevormd van een actieve zestigplusser, met kennissen over de gehele wereld. Maar toen er een keer een met fraaie postzegels gefrankeerd postpakketje niet door de brievenbus paste en ik moest aanbellen, verscheen er een kwieke dertiger in het raam op de eerste verdieping en bleek ik er toch flink naast te zitten qua leeftijd. Misschien heeft het toch niet zoveel zin om een beeld te vormen van de bewoners achter hun voordeuren, bedacht ik me toen.

Terugdenkend aan de tijd dat ik hier vaker kwam, herinnerde ik me ook dat er eens een brief langskwam die was geadresseerd aan een onvindbaar huisnummer. Zo’n poststuk gaat normaal via een stickertje terug naar de afzender, maar een paar dagen zat het gewoon weer in mijn bundel. Had ik er dan toch overheen gekeken? Nee, de enige plek die voor het adres met dit nummer in aanmerking kwam was een stukje braakliggend terrein naast Station Sciencepark.

Via Google kwam ik er achter dat hier een woontorentje zou moeten verrijzen van zelfbouwcorporatie De Nieuwe Meent. Inmiddels heb ik begrepen dat de bouw na flink wat eerdere tegenslag nu toch door kan gaan. Fijn voor de initiatiefnemers/toekomstige bewoners die er al jaren mee bezig zijn geweest om hun initiatief van de grond te krijgen. En fijn voor PostNL, want zo komen er toch weer wat brievenbussen bij in de Archimedesbuurt. Als ik weer eens in de buurt ben ga ik zeker eens kijken hoe ver het inmiddels is met dat woontorentje.

Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik