Home Nieuws uit Artis Artis draagt bij aan fokprogramma zeldzame eikelmuis

Artis draagt bij aan fokprogramma zeldzame eikelmuis

0

Het gaat niet goed met de eikelmuis in Nederland en daarom is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Eikelmuis. De Zoogdiervereniging is nu gestart met een zenderonderzoek, waarmee beter duidelijk wordt hoe de eikelmuis zijn omgeving gebruikt. Met deze informatie kan het leefgebied beter worden ingericht zodat de beschermde eikelmuis hopelijk niet uit ons land verdwijnt. Dit meest zeldzame zoogdier van Nederland is vanaf de zomer ook in Artis te zien. Met de komst van een eikelmuizenkoppel gaat Artis bijdragen aan het fokprogramma.

Artis sloot zich in februari aan bij het Jaar van de Eikelmuis en is een van de sponsors van het onderzoek. ‘We zijn blij dat we dit onderzoek kunnen steunen, want het is belangrijk om de Nederlandse natuur dichtbij huis te beschermen’, vertelt Tjerk ter Meulen, curator bij Artis. ‘Door dit onderzoek kunnen we zicht krijgen op de manier van leven van de eikelmuis. De belangrijkste onderzoeksvraag is: hoe gebruikt het dier het landschap? We hopen bijvoorbeeld te weten te komen waar de dieren overdag rusten, in wat voor soort struiken ze het meest naar eten zoeken en hoe groot hun leefgebied minimaal is. Maar ook of ze veel gebruikmaken van stapels stenen, houtstapels, dichte struiken, nestkasten en dassenburchten om in te schuilen. Allemaal belangrijke informatie die kan helpen om het landschap goed in te richten.’

De dierverzorgers Isabel en Ans van Artis reisden af naar Limburg om een kijkje te nemen bij het veldonderzoek. Ze brachtene ook een bezoek aan GaiaZOO in Kerkrade, met als doel meer te leren over het fokprogramma en de verzorging van het zeldzame dier. Deze zomer is de eikelmuis voor bezoekers namelijk ook in Artis te zien. Met de komst van een eikelmuizenkoppel gaat Artis bijdragen aan het fokprogramma, met als doel de schaarse populatie in het wild te doen aansterken.