Fuku Ramen, serveert prachtige gerechten die zich onderscheiden door hun huisgemaakte noedels, lokale ingrediënten en de verfijning van hoogwaardige sake. Gelegen aan de Ingogostraat midden in Oost, is dit ramenrestaurant niet zomaar een eetgelegenheid, maar een culinaire ervaring die direct uit de passie van Jakub en Aleksandra voortkomt.

Arie Martijnn Schenk | Foto’s Ashkan Mortezapour

Jakub, de man achter de keuken, heeft twintig jaar ervaring als chef en souschef in gerenommeerde restaurants, waaronder De Kas. Zijn liefde voor Japanse keuken bloeide op door zijn reizen naar Japan, waar hij de kunst van het ramen maken leerde. ‘Japanse keuken, vooral ramen, gaat voor mij verder dan gewoon eten. Het is een ervaring’, zegt Jakub. Dit leidde tot een beslissing die zijn leven zou veranderen: Jakub volgde een opleiding aan een ramenschool in Japan, waar hij veel geheimen van de ramennoedels en hun perfecte bereidingswijze leerde.

Jakub en Aleksandra komen uit Polen, waar soep een belangrijke maaltijd is die families samenbrengt. ‘In Polen, als je naar je familie gaat, eet je altijd soep’, zegt Aleksandra. Ramen heeft voor Japanners dezelfde betekenis: het is een gerecht dat mensen samenbrengt. Na hun tijd in Japan en de opgedane ervaring, begon Jakub in 2020, in het midden van de coronacrisis, met het maken van ramen vanuit huis. Wat begon als een experiment, groeide uit tot een succesvol netwerk van ramenliefhebbers. 

In coronatijd ontstond ook een takeaway-concept voor ramen. ‘Na het thuis koken, verzonnen we het afhaalconcept. Dat hebben we samen met de Kas uitgewerkt’, vertelt Aleksandra. ‘Zo ontstond ook de Beemster Ramen vanwege de tuin van de Kas in de Beemster waar veel groente wordt verbouwd.’

Jakub creëerde zes verschillende smaken ramen, waarbij hij zich altijd richtte op het gebruik van authentieke ingrediënten, zoals zelfs Japans meel voor de noedels. Met de Europese meel kreeg hij niet de perfecte smaak.

Fuku Ramen is niet alleen een restaurant, het is een beleving. De menukaart biedt, van donderdag tot zaterdag, een zesgangendiner met Japanse gerechten, waarin ramen uiteraard niet mag ontbreken. Zondagen zijn gereserveerd voor à-la-carte ramenlunches, met wekelijks wisselende specials die variëren van smaakvolle visgerechten tot verrassende vegan opties. ‘We zijn vooral trots op de handgemaakte noedels’, legt Aleksandra uit. ‘Japans meel is onmisbaar voor de juiste textuur, en dat willen we onze gasten niet onthouden.’

Het interieur van Fuku Ramen ademt de Japanse filosofie van wabi sabi, de schoonheid van imperfectie. Na een grote renovatie twee jaar geleden, weerspiegelt het restaurant de rust en eenvoud van de Japanse stijl, met veel gebruik van oud hout. ‘We wilden een plek creëren die de gezelligheid van de wijk weerspiegelt. Oost heeft een goede energie’, zegt Aleksandra. ‘En het blijkt, onze gasten komen niet alleen uit de buurt, maar ook van verder weg, vastbesloten om onze authentieke Japanse ramen te ervaren wij bieden.’

Jakub en Aleksandra kijken ook buiten de grenzen van hun restaurant. Ze nodigen andere topchefs uit voor speciale evenementen. De samenwerking met Europese chefs, waaronder in januari jongstleden een chef uit Stockholm, verbreedt de horizon. Ze hopen hun ramenpop-ups verder te laten groeien, zodat meer mensen de kans krijgen om te genieten van hun unieke gerechten, zodat ze zelf door Europa kunnen gaan.’

Fuku Ramen | Ingogostraat 14A
[email protected]