Home Overzicht Avond over wat slaap(gebrek) met je gezondheid doet in Pakhuis de Zwijger

Avond over wat slaap(gebrek) met je gezondheid doet in Pakhuis de Zwijger

1

Maar liefst 40 procent van de Amsterdammers tussen de 20 en 40 jaar heeft problemen met slapen. Dat blijkt uit onderzoek van OLVG onder 270 Amsterdammers. Dat is twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde in dezelfde leeftijdscategorie. Op donderdag 17 oktober organiseert OLVG, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een publieksacademie over wat slaap(gebrek) doet met je gezondheid.

In een recent landelijk onderzoek van het CBS gaf 20 procent van de jongeren aan slecht te slapen. In Amsterdam is dat aantal twee keer zo hoog. 40 procent geeft aan slecht te slapen, 80 procent is ontevreden over zijn of haar slaap. Opvallend is dat 30 procent van de ondervraagde Amsterdamse mannen aangeeft eigenlijk geen tijd te hebben om te slapen. Bij vrouwen is dit probleem nog groter, namelijk 50 procent.

Dat alles is aanleiding voor een aflevering van de OLVG Publieksacademie met als thema ‘Welterusten Amsterdam, wat slaap(gebrek) doet met je gezondheid’. Kristel Kasius is neuroloog en somnoloog (slaapexpert) in het Slaapcentrum van OLVG. Zij weet alles over de medische kant van slaap. Zij vertelt je waarom je brein en lijf niet zonder slaap kunnen en wat de gevolgen van te weinig slaap kunnen zijn. Ook ontkracht ze mythes en legt ze uit wat je kunt doen (en laten!) voor een goede nachtrust.

Slaap en slapeloosheid wordt op verschillende manieren belicht. Psycholoog en schrijver Thijs Launspach, auteur van onder andere het boek ‘Fokking druk’, gaat in op de rol van slaap in onze huidige prestatiemaatschappij. Hij geeft antwoord op de vraag waar Amsterdammers en andere stedelingen van wakker liggen. Maar ook zij zich staande kunnen houden in de waan van alledag, zonder te bezwijken onder de stress.

Daarnaast gaat een panel met de zaal in gesprek over slapeloze nachten. Nachtdier DJ Isis, spoedeisende hulp verpleegkundige, Thijs Fransen die geregeld nachtdiensten draait en Hanna Hilhorst, een slechte slaper die al van alles geprobeerd heeft om in slaap te komen, wisselen onder leiding van dagvoorzitter Pieter van der Wielen (presentator Nooit Meer Slapen, NPO Radio 1) ervaringen en tips uit.

Met de publieksacademie wil OLVG medische kennis toegankelijk maken en kennis en verhalen delen die normaal vaak binnen de ziekenhuismuren blijven. Het doel van deze gratis lezingen is om Amsterdammers te inspireren en laten nadenken over actuele gezondheidsthema’s, leefstijl of ziektebeelden. Er is geen medische kennis nodig om de bijeenkomsten te kunnen volgen.

Check Pakhuis de Zwijger

1 REACTIE