Op de locatie van de voormalige directeurswoning van de Bijlmerbajes gaat Bajesdorp een nieuw pand bouwen. Naast creatieve werk- en experimenteerruimtes is er ook plek vrijgemaakt voor huurwoningen. Bajesdorp heeft hiervoor een wooncoöperatie opgericht.
Voordat het terrein van de Bijlmerbajes werd verkocht aan ontwikkelaar AM om er de nieuwe wijk Bajes Kwartier te realiseren, werd een aantal leegstaande cipierswoningen gebruikt als vrijplaats voor culturele activiteiten. Met de bewoners is toen afgesproken dat naast de ontwikkeling van 1.300 woningen op het terrein ook vrije ruimte blijft bestaan voor Bajesdorp. Om dit te garanderen heeft de gemeente besloten om circa 1.800 m2 grond aan te kopen en in erfpacht uit te geven aan Bajesdorp.
De huidige bewoners van Bajesdorp zijn mensen die in het verleden de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes hebben gekraakt. Ze hebben op deze plek een community die naam heeft gemaakt met culturele initiatieven, waaronder het jaarlijkse Bajesdorp Festival, een wekelijkse volkskeuken, een taalcafé dat voor vluchtelingen uit het AZC werd opgezet, een artist-in-residence-programma voor wisselende kunstenaars, het prijswinnende burencompost-project dat de buurtbewoners mede betrekt en de wielerwedstrijd ‘Rond de Bajes’ waar deelnemers uit Amsterdam en omstreken aan deelnemen.
De grond voor Bajesdorp wordt in erfpacht uitgegeven volgens de voorwaarden die gelden voor wooncoöperaties. Amsterdam wil de groei van het aantal wooncoöperaties in de stad stimuleren. De komende twee jaar starten 15 tot 20 wooncoöperaties met huurwoningen in het sociale en middensegment. Het aantal coöperatieve woningen moet in de jaren daarna oplopen tot 7.000 in 2025 om daarna door te groeien tot 40.000 coöperatieve woningen in 2040.