Home Nieuws uit Artis Avondwandelingen in de stadsnatuur van Artis

Avondwandelingen in de stadsnatuur van Artis

0
Foto Artis | Ronald van Weeren.

Deze zomer organiseert Artis een nieuwe reeks avondwandelingen. Tijdens deze luisterwandeling navigeren bezoekers met een app door het park. Het accent ligt op natuur midden in de stad. Temidden van de bekende exoten is volop Amsterdamse stadsnatuur te beleven. We lopen mee.

Anne-Mariken Raukema

Belangrijk is dat je een volledig opgeladen mobiele telefoon met oortjes meeneemt. Na het installeren van de app begint het avontuur. Het planetarium ligt vlakbij de ingang en is een spannend begin. Zeker nu Jupiter en Saturnus tot eind augustus aan onze sterrenhemel oplichten.

Het fijne is dat je zelf de route kunt kiezen. Maar liefst achttien punten zijn geselecteerd waar je even stilstaat om naar specifieke informatie over natuur in de stad te luisteren. Dierverzorger Job van Tol leidt je rond – hij heeft een prettige, rustige stem die aanstekelijk werkt voor jong en oud. Geen gebrek aan humor ook – dat verklap ik niet; ga het zelf ontdekken. Nou eentje dan: tot Linnaeus was het not done om over sex tussen planten te praten… Job in gesprek met hovenier Jantien maakt de app echt tot een feestje.

Alledaagse stadsnatuur
Behalve de kwak – een zeldzame nachtreiger – en de prachtige pelikanen is ook de ijsvogel er een vaak- en graag geziene gast. Zomaar tussen de olifanten, als iedereen de blik heeft gericht op het jongste dier. De app leert je geluiden te herkennen, wijst je op egelhopen en leert waarom er grote dode bomen staan. Die bieden onderdak aan insecten en er groeien bijzondere paddenstoelen op. Dat er meer dan 750 bomen in Artis staan. Hoe de 130 jaar oude Oosterse plataan het al zo lang volhoudt en hoe deze aan zijn geschilferde stam komt. Heel veel interessante weetjes over alledaagse stadsnatuur.

Amsterdam is meer dan een woonplaats; het barst er van de natuur. Artis meent dat we elkaars medebewoners zijn en dat ons bestaan met elkaar verweven is. Veel planten en dieren hebben zich aangepast aan de door de mens vormgegeven omgeving. Sommige vogels zijn daarom een hoger geluid gaan produceren om boven de stadsgeluiden uit te komen. Spinnen die eigenlijk niet van licht houden, leggen hun webben aan naast lampen om zoveel mogelijk insecten te kunnen vangen.

Foto Hans Heitgeert.

Van bijen tot moerasflora
In Artis leven dieren in het park, er staan heel veel bomen en planten. Er is ook stadsnatuur: dieren en planten die er zelf zijn gaan leven, die komen en gaan en zo onderdeel zijn van alle andere stadsdieren en planten in de stad. Dat geldt voor korstmossen, paddenstoelen, reigers, vleermuizen, bijen en nog veel meer. Niet toevallig natuurlijk; er wordt van alles aan gedaan om deze soorten aan te trekken en te behouden, door bijenhotels en nestkastjes te plaatsen en door veel nectarrijke bloemen en planten met zaden en bessen te planten. Honderden bomen in het park zorgen voor schaduw, beschutting en nestgelegenheid. Het aardige is dat Van Tol hier veel over vertelt en laat zien wat je zelf kunt doen om de stadsnatuur een handje te helpen.

Wandelen na openingstijd
De avondwandeling is tot 30 augustus beschikbaar. Op donderdag, vrijdag en zaterdag, tussen 18.00 en 20.00 uur kun je de luisterwandeling doen. Een starttijd reserveren is verplicht en kan alleen via de website. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, is Nederlands gesproken en wordt aanbevolen voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Toegangskaarten zijn online te koop en kosten 15 euro voor reguliere bezoekers, Artis-leden hebben gratis toegang.

Check www.artis.nl/wandeling