Home Overzicht Outsider Art Museum gaat samen met het Dolhuys en wordt Museum van...

Outsider Art Museum gaat samen met het Dolhuys en wordt Museum van de Geest

0

Het Outsider Art Museum, gevestigd in de Hermitage in Amsterdam en het Haarlemse Het Dolhuys gaan vanaf deze zomer samen onder een naam: Museum van de Geest. Het museum heeft dan twee vestigingen: één in Amsterdam en één in Haarlem.

Het Museum van de geest in Amsterdam heeft zijn plaats in de Hermitage aan de Amstel. Daar kun je tentoonstellingen zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen. Tot eind dit jaar is er een grote overzichtstentoonstelling over Willem van Genk, getiteld WOEST. Deze tentoonstelling toont ruim zestig werken van nationale en internationale bruikleengevers. Enkelen daarvan zijn nog nooit eerder getoond. De tentoonstelling reist later dit jaar door naar Collection de l’Art Brut in Lausanne en daarna naar het Staatsmuseum De Hermitage in Sint-Petersburg.

Het 700 jaar oude Dolhuys museum in Haarlem wordt momenteel volledig gerenoveerd en krijgt een compleet nieuwe presentatie waarin het wonder van de geest de hoofdrol speelt. In het vernieuwde museum ontdek je straks op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. Dit najaar gaat het museum weer open voor publiek.

In 2005 opende het museum onder de naam ‘Dolhuys | nationaal museum van de psychiatrie.’ De geschiedenis van dit rijksmonument is enerzijds een voorbeeld van het ideaal van naastenliefde en de zorg voor zwakkeren die hulp nodig hebben. Anderzijds staat het voor het opsluiten en isoleren van mensen die buiten de boot vallen en die de sociale orde verstoren.