Home Duurzaam Zon zonder zorgen: advies op maat voor zonnepanelen

Zon zonder zorgen: advies op maat voor zonnepanelen

0

‘Amsterdam wil dat geen dak onbenut blijft,’ zei wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck. In 2022 moeten ongeveer 1 miljoen zonnepanelen op de daken liggen, goed voor 250 megawatt. Zon zonder zorgen is een tool dat bewoners advies geeft, zodat ze meteen kunnen zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen.

Om te voorkomen dat de naderende crisis de groei van het aantal zonnepanelen bedreigt, kiest de gemeente ervoor het plaatsen van zonnepanelen te faciliteren. Door bijvoorbeeld collectieve inkoopacties te organiseren en ondernemers te stimuleren hun daken te gebruiken. ‘Wie de economie op een schone manier op gang wil helpen, legt een appeltje voor de dorst op zijn dak,’ aldus de wethouder. In de afgelopen drie jaar is het aantal zonnepanelen met ongeveer 50 procent per jaar toegenomen.

Ook als het dak volgens de tool niet geschikt is, zijn er mogelijkheden om te profiteren van zonne-energie. Bijvoorbeeld door in zonnepanelen te investeren via een zoncoöperatie.

2020 is door de gemeente uitgeroepen tot jaar van de zon. Vanaf juli wordt elke maand een zonproject uitgeroepen tot dak van de maand.

De tool is te vinden op www.nieuwamsterdamsklimaat.nl/zon