Home Overzicht Basketballer Jesse Edwards uit de Meer mogelijk naar NBA

Basketballer Jesse Edwards uit de Meer mogelijk naar NBA

0
Jesse Edwards op Instagram

Jesse ‘The Mad Professor’ Edwards (2000), zoon van een Nederlandse moeder en een Engelse vader, groeit op in Watergraafsmeer. Hij tennist, voetbalt, doet aan atletiek en maakt muziek. Door zijn oudere broers Kai en Rens ontdekt hij op zijn twaalfde het basketballen. In 2014 speelt de 2,11 meter lange center bij BC Apollo Amsterdam. Na het halen van zijn vwo-diploma vertrekt hij naar de Verenigde Staten. Afgelopen zomer speelde hij tijdens het EK mee in het Nederlandse basketbalteam.

Lewis Daniels

Ooit was Jesse Edwards een onopvallende basketballer. Het spel draaide om andere, meer ontwikkelde spelers. Als Edwards bij oud-prof Jard Schuit traint, komt hij tot zijn recht. In hoog tempo gaat zijn spel vooruit. Edwards, altijd al de langste van de klas, krijgt rond zijn vijftiende een groeispurt. Alleen groot zijn is onvoldoende om te kunnen basketballen. Zijn kracht neemt nauwelijks toe en zijn gewrichten houden zijn groeitempo niet bij. De orthopeed schrijft hem een half jaar rust voor om zijn lichaam te laten aansterken. De onderbreking scheelt hem later blessures. Veel (erg) lange spelers zijn daar gevoelig voor. Edwards is maar een keer een tijd uitgeschakeld na een polsbreuk bij een ongelukkige val.

De vriendelijke, goedlachse en sociaal aangelegde Edwards keert volwassener en competitiever terug op het veld. Tijdens zijn laatste seizoen bij BC Apollo in 2017/2018 breekt hij vlak voor de finale een botje in zijn linkerhand. Hij staat erop door te spelen, wint met zijn team en heeft bij het ontvangen van de beker zijn hand nog in het verband. Online, door Jard Schuit gemaakte filmpjes met hoogtepunten van Edwards wekken de interesse van Amerikaanse (college)teams. Hij gaat naar de IMG Academy, waar hij de meeste kans op speeltijd heeft.

Zonder zijn lengte was Edwards ook ver gekomen, al zou hij waarschijnlijk minder kansen hebben gekregen en was hij in Europa gebleven. Landgenoten Francisco Elson, Dan Gadzuric, Geert Hammink, Swen Nater en Rik Smits – Nederlands beste basketballer tot nu toe – waren allemaal NBA-spelers die een stuk langer zijn dan twee meter. Edwards lengte heeft ook nadelen. Zelf is hij senang met zijn lichaam, in Watergraafsmeer werd hij vaak bekeken als een curiositeit. Passende kleren vinden is een opgave. In bed hangen zijn voeten over de rand. Anno 2023 is Edwards minder dun dan in zijn tienerjaren. Om zijn streefgewicht van 110 kilo te bereiken moet hij nog vijf kilo aankomen.

Drijvende kracht in het team

Sinds april 2019 basketbalt Edwards in het noorden van de staat New York bij het collegeteam van de universiteit van Syracuse, waar hij een studentenappartement met ploeggenoten deelt. De faciliteiten die de collegespelers worden geboden zijn vergelijkbaar met die van de Amerikaanse topsport. De teams gaan met privévliegtuigen naar uitwedstrijden.

Het eerste seizoen waarin Edwards voor het Syracuse collegeteam speelt, ligt grotendeels stil vanwege de coronacrisis. Aanvankelijk is hij een reserve met amper speeltijd. Onder leiding van coach Jim Boeheim ontwikkelt hij zich tijdens de laatste twee seizoenen tot een van de betere centers, een post in het team die vaak door lange spelers wordt bemand. Hij scoort gemiddeld dubbele cijfers in punten en rebounds. Met zijn spanwijdte van 2,23 meter is hij zeer bruikbaar voor het blokkeren van schoten. Edwards specialiseert zich daarin en wordt een drijvende kracht van het team. Hij doet in 2022 één keer mee in een wedstrijd tijdens March Madness, een groot toernooi dat elk seizoen het Amerikaanse collegebasketbal afsluit. Edwards verschijnt op een cruciaal moment in het spel en breekt het volgende seizoen door. Vlak voor zijn laatste thuiswedstrijd krijgt hij een shirt met rugnummer 14 overhandigd, een eerbetoon aan voetballegende Johan Cruijff die ook uit Watergraafsmeer kwam en met hetzelfde nummer speelde.

Omdat het team van Syracuse zich dit jaar niet plaatste voor March Madness heeft Edwards momenteel een korte periode van rust. Hij traint, analyseert de interactie met andere basketballers en is op zoek naar een zaakwaarnemer die hem kan begeleiden bij een profcarrière in de NBA. Het niet meedoen aan March Madness heeft waarschijnlijk geen negatieve gevolgen. Maar enkele spelers stromen na het toernooi door naar de NBA, waarin ongeveer vijfhonderd man uitkomt. Ook spelers die tijdens de March Madness goed presteren, missen de boot. De NBA kijkt vooral naar potentie en haalt de allergrootste talenten vaak na hun eerste seizoen al weg bij een collegeteam. Van de zestig college-basketballers die elk jaar tijdens de draft worden geselecteerd, speelt een enkeling uiteindelijk in de NBA. Daartegenover staat dat de NBA altijd interesse houdt voor nieuwe spelers en die tegenwoordig ook uit het buitenland haalt.

Eventueel een extra jaar in Syracuse

Afgelopen maart werd Edwards door een deskundigen verkozen tot een van de beste verdedigers in zijn divisie. Eigenlijk moet hij na vier seizoenen weg bij Syracuse. Omdat de coronacrisis alles stillegde kan hij daar een jaar langer blijven. Extra voorbereidingstijd vergroot zijn kans om te worden geselecteerd voor de NBA, die is nu geschat op vijftig procent. Andere optie om binnen te komen is deelname aan de G League, de ontwikkelingscompetitie van de NBA.

Syracuse hoopt Edwards nog een jaar vast te houden. Coach Adrian Autry vervangt Jim Boeheim en wil meer tijd en ruimte voor Edwards op het veld. Edwards wordt gezien als de mogelijk nieuwe leider van het team waardoor hij meer in de belangstelling staat, bijvoorbeeld bij de NBA. Daarnaast geeft Syracuse hem een goed inkomen van sponsorgeld. Collegesporters in de VS mogen ook zelf sponsordeals maken en kunnen daar goed aan verdienen als ze veel volgers op sociale media hebben. Waarschijnlijk beslist Edwards binnenkort hoe hij zijn nu al indrukwekkende carrière vervolgt. Wat hij ook doet, een plek in de NBA blijft het hoofddoel.