Home Dwars nieuws Beeld en jubileum

Beeld en jubileum

0

Op de Brink staat sinds enige maanden een beeld waarmee Johan Cruyff in Betondorp wordt geëerd. Het is niet ver van het huis waar Cruyff in zijn jeugd heeft gewoond.

Arie van Tol

Rugnummer 14 en de schoen zijn de opvallendste elementen van het kunstwerk. Op de zijkanten zijn de initialen J en C terug te vinden. Het gedenkteken is er gekomen op initiatief van omwonenden, waarvan Jannie Leenders misschien wel de meest fanatieke was. ‘Johan Cruyff is hier opgegroeid, wij wilden ook iets voor ‘onze Johan’.’ Dat de enorme muurschildering van ‘Oranje Cruyff’ aan de overkant in Park de Meer te bewonderen is, steekt veel Betondorpers.

Op het Cruyff Court in Betondorp werd 8 februari het 25-jarig jubileum gevierd van de Cruyff Foundation. Dochter Susila Cruyff, Frank Rijkaard, Soufiane Touzani en Marlou van Rhijn waren bij de kick-off. Stadsdeelbestuurder Rick Vermin kreeg van kinderen een stoeptegel aangeboden, die gelegd werd bij het Cruyff Court Betondorp. Op de tegel een quote van Cruyff: ‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’. Ter gelegenheid van het jubileum zijn er tegeltjes gemaakt met verschillende bekende quotes van Cruyff.

Anno 2022 is de Foundation een organisatie die wereldwijd sport- en spelprojecten steunt en ontwikkelt. En er zijn 275 Cruyff Courts in 22 landen. De focus ligt daarbij op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is.

Overigens zullen er in 2022 meer feestelijkheden worden georganiseerd. Zo komt er op zondag 24 april, een dag voordat Johan Cruyff 75 jaar zou zijn geworden, de Cruyff Legacy 14K. Een run/walk die start en finisht in de Johan Cruyff ArenA en die onderdeel is van de ‘Space to Run’ campagne.