Home Lezen en schrijven Belangrijkste en mooiste literatuur over ‘Amsterdam in bijna 80 boeken’

Belangrijkste en mooiste literatuur over ‘Amsterdam in bijna 80 boeken’

0
V.l.n.r.: Geert Mak, Guus Luijters, Marita Mathijsen, Emile Brugman en René van Stipriaan | Foto Fjodor Buis

Vijf gerenommeerde historici en schrijvers – Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters en Emile Brugman – beschrijven Amsterdam aan de hand van belangrijkste en mooiste literatuur in Amsterdam in bijna 80 boeken. Zij brengen daarmee een ode aan de stad waar zoveel boeken over verhalen.

‘We kennen Amsterdam als stad van water en steen, van aarde en glas. Maar er bestaat ook een Amsterdam van de geest, van woorden, van papier en inkt. De verbeelde stad is minstens zo oud, en misschien nog wel mooier, mysterieuzer en wilder dan het echte Amsterdam.’ Zo begint Amsterdam in bijna 80 boeken waarin de lezer wordt meegenomen op een literaire reis door de stad die van eeuw tot eeuw werd vastgelegd in literatuur, dagboeken, verslagen en als decor diende voor menig roman.

Amsterdam is de stad van de bruine cafés van Carmiggelt, de ‘jongedames’ van Betje Wolff en Aagje Deken en de provo’s van Harry Mulisch. De stad waar Hanny Michaelis de oorlog beleefde, waar Lale Gül opgroeide en waar Remco Campert het vurrukkulluk had. De stad van legendarische romanpersonages als Woutertje Pieterse, Anton Wachter en Ciske de Rat.

Met plezier en kennis van zaken leiden de auteurs de lezer door de tijd; van Joost van den Vondel tot Murat Isik, van Nescio tot Renate Rubinstein. Van bekende klassiekers tot vergeten parels, van de grachtengordel tot de Bijlmer… Amsterdam in bijna 80 boeken is een uiterst originele en toegankelijke benadering van de geschiedenis van de boekenhoofdstad van Nederland – een viering van de stad, van de literatuur, en vooral van het lezen zelf.