Home Overzicht In volkstuinpark Amstelglorie is veel te beleven

In volkstuinpark Amstelglorie is veel te beleven

0

Aan de Amstel ligt een van de grootste volkstuinparken van Amsterdam: Amstelglorie. Met maar liefst 440 tuinen op een oppervlakte van 21 hectares. Je vindt er onder meer een speelweide, een medicinale kruidentuin, een paddenpoel, een ijsvogellandje, een bijenschans en een avontuurlijk stronkenbos.

Oost bied je prachtige parken waar veel te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar natuurtuinpark Amstelglorie. Daar en in de nabije omgeving valt meer te beleven dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.

Flora en fauna

Amstelglorie heeft zich sinds het ontstaan in 1953 ontwikkeld tot het leefgebied van een grote verscheidenheid aan planten en dieren, die niet in ieder willekeurig volkstuincomplex of park voorkomen. Je kunt er meer dan veertig soorten vogels tegenkomen, zoals uilen, fazanten, kuifmezen of een ijsvogeltje. Ook leven er onder andere libellen, vlinders, kikkers, salamanders, muizen, hazen en vleermuizen. Er is een stuk bos met onder meer daslook. In de sloten en singels (met een totale lengte van 5,5 km) is een rijke verscheidenheid aan waterleven te ontdekken.

Kunst

Hier en daar in het park ontdek je tussen het openbare groen een kunstwerk. Deze serie beelden vormt een vaste collectie van Amstelglorie.

Natuurspeeltuin

De Natuurspeeltuin is de ideale plek om lekker vies te worden, met je vrienden, met je klas of tijdens een kinderfeestje. Je vindt er  een klimtoestel, glijbaan, wipdieren en speelhuisje. Na het broedseizoen leggen ouders en kinderen in het bos met touwen en netten elk jaar opnieuw een klimbos aan. Verder vind je er een schommel waar je met z’n zessen tegelijk kan schommelen, een vierpersoons wipwap, verschillende wilgentenen hutten en tunnels, een voetbalveld en een klimboom. Plannen zijn  er voor  een waterspeeltuin met eilandjes, waterspeelelementen, slingertouwen en een waterpomp.

Parkwinkel

Amstelglorie heeft een kleine Parkwinkel voor levensmiddelen en andere dagelijkse boodschappen. De winkel is open gedurende het tuinseizoen. naast dagelijkse dingen kun je er ook ijsjes kopen. ook is er elke dag verse koffie en kun je er terecht voor een kop soep en een snack: friet, frikandel of tosti. poffertjes, cake of taart. Bezoekers van het park en passanten van de Jan Vroegopsingel zijn van harte welkom.

Hemkerhof

De Hemkerhof is een proeftuin voor natuurlijk tuinieren. Er is een natuurlijke moestuin, voedselbos, verfplantentuin en (eetbare) bloemenpluktuin. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten zoals de kinderworkshop ‘Wild Koken’ en het Oogstfeest in oktober. De Hemkerhof wordt als locatie gebruikt door de werkgroep Natuureducatie. Deze werkgroep verzorgt educatie voor scholen, voor individuele tuinders en voor buurtbewoners.

Reguliere openingstijden van Hemkerhof: maandag: tussen 11.00 en 13.00 uur, woensdag alle even weken tussen 14.00 en 16.00 uur, zaterdag de laatste van de maand tussen 13.00 en 16.00 uur. Je kunt dan ook meehelpen in het groen.

Wolkerstuin

In het voormalige tuinhuis van Jan en Karina Wolkers worden lezingen gegeven en er logeren regelmatig gastschrijvers om te werken aan een manuscript.

Kruidentuin

De medicinale kruidentuin is grotendeels zo ontworpen dat de vorm van het menselijk lichaam erin te ontdekken is en dat planten groeien op die plaatsen waar ze in het lichaam nodig zijn. Er zijn heel wat medicinale kruiden te vinden op dit stukje Amstelglorie.

Bijen

Op Amstelglorie is een imkerijen: de Bijenberg bij de hoofdingang en de imkerij op de Hemkerhof. De Bijenberg heeft met vier bijenvolken een duurzamere manier bijenhouden. De biodynamische imkers oogsten nauwelijks honing oogsten om de voedselvoorraad voor de bijen goed in balans te houden.

Naast de belangstelling voor de honingbij als bestuiver is er de laatste jaren ook steeds meer aandacht voor wilde bijen waarvoor prachtige bijenhotels zijn gebouwd die je op een groot aantal plaatsen tegenkomt.

De paddenpoel is een ondiepe vijver met natuurlijke oevers en een verbinding met de sloot. Elk jaar ligt er weer kikkerdril in en de poel wordt natuurvriendelijk onderhouden.

Op verschillende plekken in het algemeen groen zijn insectenlinten aangelegd ter bevordering van het insectenleven. Hier zijn inheemse bij- en insectvriendelijke planten gezaaid. Naast dat het er mooi uitziet gonst het in de lente en zomer van de kleine diertjes.

In de amfibieënheuvel zitten overal gaten en holen voor de amfibieën die daar rondom de sloot leven. Het reigersdijkje is een bijzondere plek op Amstelglorie omdat hier kwelwater in staat en het is niet aangesloten op de sloot. Dit betekent dat er uitzonderlijk schoon water in staat wat uiteraard gunstig is voor het plant- en dierenleven.

De grote Amstelglorie wandeling

De Amstelglorie wandeling voert je langs maar liefst zestien mooie en interessante plekjes. Je start bij de hoofdingang, wandelt over het speelveld, langs het bijenhotel, de Hemkerhof en het logeerhuisje naar het Wolkerhuisje en vervolgens helemaal langs de andere kant van het park weer terug.

Moestuinbak voor buurtgenoten

Voor buurtgenoten en aspirant-leden die (nog) geen tuin hebben is op het grote speelveld moestuinbakken beschikbaar gesteld. Amstelglorie is voorstander van natuurlijk tuinieren, daarom is alleen het gebruik van biologische zaden/ planten gebruik toegestaan.

Achterin het speelveld van Amstelglorie ligt een goed onderhouden jeu de boulesbaan.

Logeerhuis

Op tuinpark Amstelglorie ligt, te midden van een mooi aangelegde tuin, het Logeerhuis. Dit is een eenvoudige, aangepaste vakantiewoning voor mensen met een lichamelijke of financiële beperking. Ook senioren of ouders van tuinders mogen gebruik maken van het huisje. Het Logeerhuis wordt geheel gerund door vrijwilligers van Amstelglorie.

Historie

Bezoekadres: Jan Vroegopsingel 7.
Openingstijden: 1 april tot 1 november van zonsopgang tot zonsondergang. In de wintermaanden tot 17.00 uur.

Check www.amstelglorie.nl