Kunstenaar Jamal Khamis opent op donderdag 29 mei een bijzondere benefietexpositie in de Oosterkerk. De expositie Helen door Kunst is gewijd aan kinderslachtoffers in Gaza.
Levensgrote, kleurrijke en beweeglijke schilderijen worden tentoongesteld in de Oosterkerk. Alle schilderijen van de expositie zijn beschikbaar in ruil voor een directe donatie aan War Child. Deze organisatie gebruikt de opbrengsten om hulp te bieden aan getroffen kinderen en families in Gaza. Speciaal voor dit doel zijn de schilderijen zeer toegankelijk geprijsd.
De opening van de expositie is op donderdag 29 mei. Componist Merlijn Twaalfhoven – die een UNESCO-award ontving – opent het programma om 16.00 uur met zijn eigen interpretatie van het thema Helen door Kunst. Vervolgens is de expositie drie dagen geopend, namelijk van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni van 12.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie kun je terecht op de website helendoorkunst.nl.
Helen door Kunst
Khamis maakte de schilderijen toen hij niet meer buiten kwam. IJ Was slecht ter been en kon hij zijn galerij niet uit ten tijde van de coronapandemie. Het maken van kunst gaf hem de kracht en motivatie om te herstellen.
Met Helen door Kunst zette Khamis zich in 2021 in voor de getroffenen van de explosie in de haven van Beiroet. En nu voelt hij zich geroepen om de expositie voort te zetten wegens de talloze kinderslachtoffers in Gaza, met verrassende nieuwe schilderijen waarbij de emotie van het doek spat.
Kinderen van Gaza
De kunstenaar is bezield door de kinderen van Gaza, waarvan honderdduizenden zijn geraakt. Naast het fysieke leed is er ook nog eens de geestelijke klap. Trauma. Khamis weet uit eigen ervaring hoe slachtoffers van een oorlog mentaal worden getroffen en daar de rest van hun leven onder kunnen lijden. Daarom helpt hij met het werven van fondsen om de mensen daar enig herstel te kunnen bieden. De opbrengsten van de expositie gaan direct naar War Child, dat in Gaza al meer dan honderdduizend kinderen heeft geholpen.
‘Mensen zijn er voor elkaar. Het is een verplichting om elkaar te helpen. Als je geconfronteerd wordt met iemand in nood, kun je er niet voor vluchten. Het is erfelijk om te helpen. Wie dat niet doet, behoort tot de minderheid. Zelfs dieren helpen dieren’, aldus Jamal Khamis.
Jamal Khamis
Jamal Khamis (1952) is een internationale kunstenaar die over de hele wereld geëxposeerd heeft, waaronder in de Verenigde Staten, Japan, Canada, Brazilië, Australië, Duitsland en Denemarken. Kunstwerken van Khamis zijn opgenomen in de collecties van verscheidene musea, koninklijke families en particuliere verzamelaars.

Khamis kreeg erkenning voor zijn talent als kunstenaar in Duitsland in 1975, waarna zijn succes zich verspreidde. Hij ontving door de jaren heen vele prijzen en is tot op de dag van vandaag actief als kunstenaar en mentor gevestigd in Amsterdam. De afgelopen vijftien jaar ontving hij onder andere de ‘Grand Prix International Jean Siméon Chardin’, de ‘International Galileo Galilei Award’ en de ‘Roma Imperiale International Prize’.
De stijl die Khamis heeft ontwikkeld noemt hij ‘feeling art’. Zijn kunst is gebaseerd op het uiten van gevoelens, in plaats van rede en logica. Volgens Khamis komt echte creativiteit van binnenuit. Het komt tot uiting in het vreemde en buitengewone. Hij laat zich inspireren door de muziek van Wagner, de gedichten van Baudelaire, de filosofieën van Hegel en de stem van Fairuz.
Check helendoorkunst.nl | jamalkhamis.com.