Home Dwars nieuws Besmetting via grote of kleine druppels

Besmetting via grote of kleine druppels

0

Op oost-online is een spraakmakend interview te vinden van Robijn Tilanus met Menno Jan Bouma. Hij is arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar en ex-gastdocent op het Tropeninstituut. Informatie over virussen brengt hem tot een controversiële opvatting over besmettingen. Dit artikel geeft de kern ervan weer. Maar leest u ook het interview zelf, en de website van het RIVM.

Arie van Tol

Dat corona net als griepvirussen behoort tot de zoals Bouma dat noemt Vliegers, daar zijn hij en het RIVM het wel over eens. Besmetting vindt plaats via druppels. Die komen bij de ‘oude gastheer’ naar buiten bij het uitademen, het praten, het zingen of het hoesten. Ze komen bij de ‘nieuwe gastheer’ binnen via de mond of de neus. Als de virussen in die druppels door de afweer in neus, mond en keel zijn gekomen worden ze actief in de longen. De vermenigvuldiging daar is ziekmakend. Grote druppels Maar dan… Op de site van het RIVM is te lezen: ‘We weten dat andere mensen vooral via de wat grotere druppels besmet worden.’ En iets verder: ‘Het is op dit moment niet duidelijk of de kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het nieuwe Op oost-online is een spraakmakend interview te vinden van Robijn Tilanus met Menno Jan Bouma. Hij is arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar en ex-gastdocent op het Tropeninstituut. Informatie over virussen brengt hem tot een controversiële opvatting over besmettingen. Dit artikel geeft de kern ervan weer. Maar leest u ook het interview zelf, en de website van het RIVM. Tekst: Arie van Tol | Fotografie: Menno Bouma Menno Jan Bouma coronavirus. Mochten ze een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels. Het beeld van de verspreiding van het coronavirus is hetzelfde als dat van andere virussen die door grote druppels worden overgedragen.’

Kleine druppels
Bouma is ervan overtuigd dat juist de kleinste druppeltjes voor de besmettingen zorgen. ‘De kleinste druppeltjes of aerosolen kunnen vliegen. De grotere druppels blijven niet lang zweven in de lucht. Zij vallen door de zwaartekracht binnen een paar seconden op de grond. Ze leggen een afstand af van pakweg een halve meter bij gewoon ademen tot enkele meters bij krachtig hoesten. Om de nieuwe gastheer te bereiken, moeten de Vliegers op neus- of mondhoogte van de nieuwe gastheer komen. Maar die grotere druppels buigen door de zwaartekracht al gauw af richting aarde. De aerosolen blijven juist heel erg lang zweven in de lucht. Als er niet goed geventileerd wordt, kunnen ze urenlang in de lucht blijven circuleren. Ze kunnen daarbij enorme afstanden afleggen.

Vitamine P
Ventileren is het devies. ‘En zorg dat je natuurlijke afweersysteem goed kan functioneren. Denk daarbij aan gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap. Neem ter versterking dagelijks een extra dosis vitamine C en D: deze vitamines helpen je afweersysteem.’ Bouma vult aan: ‘Zorg ook voor psychisch welbevinden. We noemen dit wel ‘vitamine P’ waarbij de P voor plezier staat. Doe dingen waar je blij van wordt. Dans, maak muziek, spreek af met vrienden, trek erop uit. En vermijd altijd superspreadevents.’ ‘Het coronavirus kan zich supersnel verspreiden tijdens zogenoemde ‘superspread-events’.

Dat zijn gebeurtenissen waarbij veel mensen urenlang samenzijn in een slecht geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan après-ski-bars of carnavals-cafés. Er hoeft dan maar één iemand het coronavirus bij zich te dragen. Die ene persoon blaast ongemerkt vele aerosolen de lucht in.’ Opvallend is dat Bouma nauwelijks hecht aan algemeen geaccepteerde maatregelen als handen wassen, desinfecteren, afstand houden, géén handen schudden en niet knuffelen. ‘De maatregelen horen bij een ander type virussen, de zogenaamde Overlevers,’ aldus Bouma.

Aanpak corona
Gevraagd naar zijn mening over de aanpak van corona wereldwijd antwoordt Bouma aan het eind van het interview: ‘Het bezuinigen op de zorg en het afslanken van het beddenbestand in de ziekenhuizen heeft aanzienlijk bijgedragen aan de angst- en paniekmaatregelen om te voorkómen dat we door het volume van patiënten overspoeld zullen worden. Dat geldt helaas niet alleen voor Amsterdam Oost.’

Het interview