Het werk van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies van dit jaar is te zien tijdens de groots opgezette overzichtsexpositie in Loods 6. Met dit podium wil SBK jong talent een springplank bieden en ze onder de aandacht brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld. Voor het publiek een mooie kans om in één expositie en onder één dak de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de elf meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.
In deze Sprouts-editie is werk van 21 kunsttalenten te zien die vanuit verschillende disciplines werken. Er zijn (licht)installaties, (wand)sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie, site-specific werken en beelden te zien in uiteenlopende technieken, stijlen en thema’s.
Sterk aanwezig in het werk van de lichting 2021 is het staan voor de eigen authenticiteit. De jonge generatie kunstenaars is niet bang om traditionele opvattingen, cultuur, seksualiteit, stereotypen, vooroordelen, politiek en misbruik te bevragen. Vanuit hun eigen perspectief onderzoeken en tonen ze hoe genderdiversiteit, aannames rond seksualiteit en seksuele diversiteit, racisme en andere ongelijkheden hun persoonlijke en professionele leven beïnvloeden. Ze laten zien dat gelijkheid nog ver te zoeken is, maar tonen daarnaast ook een enorm gevoel van strijdbaarheid.
Authenticiteit en strijdbaarheid
Zoals in het project Hear us now van Sophia Maria Favela (KABK) die gaat over de wereld waarin veel vrouwen nog steeds het zwijgen wordt opgelegd, nog steeds leren zichzelf klein te maken. “Het geweld van het systeem waarin wij leven heeft ons overmeesterd”, zo stelt Favela, “en we hebben het laten gebeuren – totdat we dat niet meer deden.”
Met haar installaties die bestaan uit foto’s – voornamelijk zelfportretten – archiefbeelden, collages en sculpturen, uit de kunstenaar Angel-Rose Oedit Doebé op een semi romantische manier met een laag van satire, popcultuur en camp, kritiek op de marginalisatie als een chronisch ziek en dikke vrouw van kleur. Met haar eigen geschapen glitterwereld claimt zij de ruimte die zij tekortkomt in de maatschappij en toont zij de representatie die zij in de westerse maatschappij mist.
Verder lijkt dit jaar het medium schilderen een opleving te hebben doorgemaakt. De HKU levert elk jaar veel sterke schilders af, maar dit jaar lijkt dat nog meer. Zoals Tian Teng, Luke McCowan, Nona Mooij en Jochem Mestriner. Tian Teng onthult op grote doeken intrigerende taferelen uit het dagelijks leven in Nederlandse steden. Door zowel de binnenkant als de buitenkant van de ruimtes die ze tegelijkertijd schildert te laten zien, onthult ze een samenspel tussen donker en licht, binnen en buiten, en daagt ze de toeschouwer uit om details en betekenis binnen de schilderijen te verkennen.
Wumen Ghua neemt je met haar schilderkunst mee naar het land van haar geboorte Binnen-Mongolië. In haar presentatie It is another River that I seek toont Wumen Ghua aspecten van die bijna vergeten historie, waarbij niet alleen de feiten maar ook de mythologie en culturele definiëring van het gebied een rol spelen.
LINK: connectie tussen generaties kunstenaars
Tegelijkertijd met Sprouts vindt de expositie LINK plaats met werk van Yasser Ballemans, Jan Theun van Rees, Semna van Ooy, Ersin Eken en Jarik Jongman, kunstenaars die al langer bezig zijn. LINK biedt het werk van de ‘graduates’ een context van actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars die zich deels met dezelfde thema’s bezighouden. Voor de afstudeerders een brug naar de buitenwereld en een krachtmeting en voor de meer ervaren kunstenaar een inspirerende ontmoeting met de jonge lichting. In het kader LINK heeft SBK een samenwerking met Arti et Amicitiae.
SBK Sprouts Young Talents van 6 tot en met 12 oktober in Loods 6.