De Brink is meer dan in welke andere buurt in Oost het centrale plein van een wijk, van Betondorp. Van het Geheugen van Oost komt het verhaal over boodschappen doen in de jaren 50, met daarbij een getekend zicht op de Brink. De tekening is van Theo Kroeze – gemaakt in 1960, in bezit van Beeldbank Amsterdam. Het verhaal is opgetekend door Frits Slicht en gaat over George Koch.
In oktober 1954 moesten wij trouwen en gingen inwonen bij een weduwnaar op het Huismanhof in Betondorp. We mochten van het hele huis gebruikmaken, met uitzondering van een klein kamertje waar hij zelf sliep. En er moest gedeeltelijk voor hem gezorgd worden, dus eten maken, wassen, zijn kamertje schoonhouden. We waren reuze blij dat we woonruimte hadden en bovendien was mijn vrouw in verwachting.
Enige tijd later maakten we kennis met de buren (het waren Friezen) en dat waren bijzonder aardige mensen. Wel kreeg mijn vrouw van de buurvrouw de uitdrukkelijke instructie waar wel en geen boodschappen gedaan mochten worden. We kwamen zelf uit de Pijp en deden boodschappen waar we wilden. In Betondorp was de Brink het centrale punt voor de boodschappen. De buurvrouw stelde het op prijs dat we onze boodschappen gingen doen bij de coöperatie in de Brinkstraat. We snapten er in eerste instantie geen snars van, maar later werd duidelijk dat we in het rode dorp waren beland. Want op de Brink waren de winkels van een andere richting. Op 1 mei was het feest en liep de aanhang van de AJC met vlaggen door het dorp. We hebben enige tijd geluisterd naar de buurvrouw, maar al snel kochten we toch onze boodschappen op de Brink.
Inmiddels is een speciale website in het leven geroepen die aandacht geeft aan verleden, heden en komende activiteiten rond dat jubileum: betondorp100.nl.