De temperatuur daalt onder nul. IJszwemmers hebben er naar uitgekeken

0

Ice Swim | Het wordt kouder, het heeft alweer gevroren. Staan de ijsbloemen op de ramen, het geeft ijszwemmers goede moed. Bij een temperatuur van onder de 5⁰C nemen zij een duik in het ijskoude water. Onder leiding van de ervaren ijszwemmer Fergil Hesterman plonsden ze in het water bij Outdoor en Watersportcentrum Jeugdland.

Video Eddy Ellert

Op de eerste zondag van de wintertijd, op 30 oktober, organiseerde IISa de nationale ijszwemdag bij Jeugdland. Je kreeg er de kans om te ervaren wat ijszwemmen is. Toen was het voor sommigen 15⁰C al een koude eerste stap. Maar het was ook een goed begin. Door wekelijks te oefenen met het koude water, raak je geleidelijk gewend.

Wekelijks trainen de ijszwemmers onder leiding van Fergil Hestermann, vice-wereldkampioen ijszwemmen 2019, bij het Outdoor en Watersportcentrum Jeugdland. Het centrum beschikt over verwarmde kleedkamers met warme douches. Dus kun je na de heerlijke verkoelende duik je hier rustig weer opwarmen.

De trainingen vinden plaats onder de strenge regels van de International Ice Swimming Association (IISA). Dit betekent dat er in het open water met een boei gezwommen moet worden. Door het buddysysteem houd je elkaar in de gaten en kunnen de zwemmers na afloop gezellig met zijn allen een kop warme chocomel drinken.