Home Overzicht Bewerking van klassiek komisch Iers toneelstuk in Badhuistheater

Bewerking van klassiek komisch Iers toneelstuk in Badhuistheater

0

Het Badhuistheater aan het Boerhaaveplein heeft het Engelstalige toneelstuk The Playgirl of the Western World van J.M. Synge (1907) op het programma staan. Het is een nieuwe bewerking van het klassiek komische Ierse toneelstuk. ‘We hebben deze aanpassing gedaan omdat de rol van de hoofdpersoon (Pegeen Flaherty, 20) in deze tijd belangrijker is dan de mannelijke hoofdrol (Christy Mahon, 19)’, legt Mike Manicardi van het theater uit. ‘Tijdens de lockdown zijn we met ons theatergezelschap, Badhuis International, doorgegaan met de repetities.’

‘Het bijzondere aan Synges’ stuk, is de kijk van bewoners van een klein dorpje op buitenstaanders. In eerste instantie zijn de dorpsbewoners enorm uitgesproken en hebben hun woordje klaar over wat ‘goed’ en ‘fout’ is’, licht Mike Manicardi toe. ‘Echter zodra ze moeite doen om de buitenstaander te herkennen, draaien ze al gauw bij.’

Het originele stuk komt uit 1907 en is altijd een klassieker geweest. Het heeft veel invloed gehad op de manier van schrijven van toneelstukken in de twintigste eeuw. Omdat het stuk heel poëtisch in Iers-Engels is geschreven, is het nooit heel toegankelijk geweest voor het internationale publiek. Mike Manicardi heeft het stuk ‘vertaald’ in ‘standaard’ Engels, maar met behoud van het Ierse ‘gevoel’, wat het stuk uniek maakt. Toendertijd veroorzaakte het stuk veel rellen tijdens de premières in Dublin en Amerika, gezien de historische situatie in die tijd. De traditionele katholieke nationalisten zagen het stuk als een aanval op de oud Ierse waarden.

The Playgirl of the Western World is een toneelstuk in drie bedrijven. Het speelt zich af in het café van Michael James Flaherty in County Mayo (de westkust van Ierland), in de vroege jaren 1900. Het vertelt het verhaal van Christy Mahon, een jonge man die wegrent van zijn boerderij en beweert dat hij zijn vader heeft vermoord door een schep in zijn hoofd te drijven. Flaherty prijst Christy voor zijn vrijmoedigheid en Flaherty’s dochter Pegeen, wordt verliefd op Christy; tot ontzetting van haar verloofde, Shawn Keogh.

Badhuis International heeft door de jaren heen al veel Ierse theater stukken opgevoerd. Van 2015 tot en met 2016 hebben zij de Dublinse trilogie van Ierse toneelschrijver Sean O’Casey op het toneel gebracht. Die stukken behandelden onderwerpen die, net als The playboy of de western world, veel losmaakte bij het publiek. Onderwerpen als onafhankelijkheid en de burgeroorlog van 1916 tot 1923 werden aangesneden. De trilogie met de voorstellingen Juno and the Paycock, Shadow of a Gunman en The Plough and the Stars waren een enorm succes voor Badhuis International en trok de afgelopen jaren volle zalen. Tot slot heeft het gezelschap ook in 2015 een versie van James Joyce’s’ Ulysses opgevoerd.

Check Badhuistheater.nl