Home Overzicht Boek over slavernijverleden gratis beschikbaar

Boek over slavernijverleden gratis beschikbaar

0

Vanaf vandaag kunnen je bij de Oba op het Javaplein en het Oosterdok en op het stadhuis gratis het boek Amsterdam en het slavernijverleden afhalen. Het boek gaat in op de rol van het Amsterdamse stadsbestuur in de wereldwijde slavenhandel en slavernij.

Het Amsterdamse stadsbestuur was op grote schaal, langdurig en op veel verschillende manieren betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Dat is de conclusie van onderzoek uitgevoerd het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis in opdracht van de gemeente. Om dit onderzoek toegankelijk te maken voor alle Amsterdammers is er afgelopen jaar gewerkt aan een publieksvertaling. ‘Amsterdam en het slavernijverleden’ is vanaf vandaag gratis af te halen.

De stad Amsterdam deed driehonderd jaar lang mee aan de slavenhandel en slavernij. Het boekje ‘Amsterdam en het slavernijverleden’ laat onder meer zien hoe belangrijk de rol van Amsterdamse stadsbestuurders was. Diezelfde stadsbestuurders hoorden vaak bij de rijkste koopmannen van onze stad en profiteerden soms enorm van het gedwongen werk van tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen in de Nederlandse koloniën.

Van oudsher wordt bij de Nederlandse betrokkenheid bij slavernij vooral gedacht aan Suriname en de Caraïbische eilanden (‘de West’). Maar in ‘de Oost’, met name voormalig Nederlands-Indië, zijn ook miljoenen mensen tot slaaf gemaakt, verscheept, verhandeld en ingezet voor onder meer het verbouwen van specerijen.

Het boek gaat ook in op het verzet van de tot slaafgemaakten tegen hun onderdrukkers, soms met succes. Verder laat het boek zien hoe racistische denkbeelden – bedacht om de slavernij te rechtvaardigen – doorwerken tot op de dag van vandaag.

Afgelopen week is de verkenning naar een nationale museale voorziening slavernijverleden aan het college overhandigd. Een belangrijke stap in het proces naar een museale voorziening. Het college komt in het najaar met een reactie op de verkenning.

Check www.amsterdam.nl/slavernijverleden. Daar staat ook een pdf-versie van het boek ‘Amsterdam en het slavernijverleden’.