Home Overzicht Bewoners: ‘Erotischcentrum past niet in het Eenhoorngebied’

Bewoners: ‘Erotischcentrum past niet in het Eenhoorngebied’

0
Verkennend ontwerp voor erotischcentrum | Thijs Wolzak | Moke Architecten

Het Eenhoorngebied staat op de shortlist van locaties voor een te bouwen erotischcentrum. Dit centrum is bedacht door burgemeester Femke Halsema om de Wallen te ontlasten. De bewoners vinden het Eenhoorngebied ongeschikt als locatie. Zij eisen in een petitie dat het Eenhoorngebied van de shortlist wordt weggestreept.

Als het aan burgemeester Halsema ligt wordt er over een paar jaar een groot aantal prostitutieramen op de Wallen gesloten. Ze doet dat om de drukte op de wallen te verminderen, de positie van sekswerkers te verbeteren en ondermijning vanuit het criminele circuit tegen te gaan. Sekswerkers kunnen dan kamers op de Wallen verlaten en een kamer huren in het nieuwe erotischcentrum. De burgemeester heeft het projectmanagementbureau van Amsterdam opdracht gegeven om de mogelijkheden van een erotischcentrum op een andere plaats binnen de stad te onderzoeken.

De keus van het Eenhoorngebied is opmerkelijk omdat het steeds meer een woonwijk wordt. Onlangs zijn er 330 nieuwe appartementen opgeleverd. Eerder werden naast de bestaande woningen zo’n 180 appartementen in gebruik genomen. In het gebied wonen en studeren veel studenten, bij het Pieter Nieuwland College volgen ruim achthonderd leerlingen onderwijs. Ook wonen er in verschillende gebouwen vele honderden studenten. Daarbij komt dat het autoluwe gebied slechts van twee kanten bereikbaar is, de Nobelweg en de Wibautstraat.

De mógelijke gebieden waar een erotischcentrum op te richten zijn naast het Eenhoorngebied, Amstel III, Arenapoort, Sloterdijk-2 Zuid, Sloterdijk-2 Noord, Zuid/RAI, Het watergebied van Amsterdam en het nieuwbouwgebied Haven-Stad. Over het algemeen zijn het bedrijventerreinen. In de loop van 2022 zal er, na een inspraaktraject, één van de gebieden worden aangewezen als plaats waar het erotischcentrum zal komen. Daarna duurt het tussen de 3,5 en tien jaar totdat het gebouw daadwerkelijk in gebruikt kan worden genomen.

Er is een verkennend conceptueel ontwerp gemaakt voor een erotischcentrum. Bezoekers komen voor een bredere beleving. Een boetiekje, een drankje of hapje, een bioscoop moeten bijdragen aan een sfeer waarin mensen zich prettig voelen, ook als ze geen prostituee bezoeken. Ze kunnen via een soort hellingbaan, die niet vanaf straat zichtbaar is, langs de honderd ramen en horeca lopen.