Home Overzicht Bewoners Oostelijke Eilanden bouwen aan mozaïekroute

Bewoners Oostelijke Eilanden bouwen aan mozaïekroute

0

Dat verwacht je niet als je door de straat loopt. Een buurtatelier midden in de Wittenburgerstraat. Tussen twee  containers werken bewoners aan beelden die de mozaïekroute Oostelijke Eilanden gaan vormen. Aan de hand van tekeningen van buurtbewoners hebben Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann de beelden ontworpen. Samen met iedereen die het leuk vindt beplakken ze die vervolgens met mozaïeksteentjes. Het resultaat mag er zijn: prachtige creaties. De eerste beelden staan al op hun plek in de buurt.

‘In het hart van de buurt, achter de Oosterkerk, werken we een hele zomer lang buiten aan het maken van de beelden’, zegt Jos. ‘De werkplaats is een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek, waar iedereen letterlijk en figuurlijk een steentje kan bijdragen. Je kunt het maakproces komen bekijken of gewoon een praatje maken.’

Aan de hand van tekeningen van buurtbewoners zijn de beelden ontworpen.

Straks staan er vijf kleurrijke beelden die een fantasievolle wandelroute vormen vanaf de speeltuin bij het Funen, over de drie eilanden richting het Marineterrein. ‘Dagelijks maken veel buurtbewoners en schoolgaande kinderen gebruik van deze route maken we graag samen kleurrijker. In het proces van het maken ontmoeten buurtgenoten elkaar op een creatieve manier en zetten ze zich in voor hun eigen buurt.’

De Oostelijke eilanden hebben door pijnlijke gebeurtenissen in de afgelopen jaren een moeilijke tijd doorgemaakt. Met deze positieve impuls willen Jos en Septimia nieuwe stappen zetten in het verbeteren van onze buurt. Samen met buurtbewoners van alle leeftijden werken we aan een buurt vol verbeelding en vrolijkheid. De beelden worden ontmoetingsplaatsen voor groot en klein.

Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann wonen en werken al meer dan drie decennia op de Oostelijke Eilanden. Naast  ‘het mozaïeken’ maken ze er ook muziek met de ACCUfanfare en treedt hun Witte Katten buurtkoor op. Zo leren buurtbewoners elkaar beter kennen en maken ze de buurt leuker en gezelliger. Met hun Stichting ACCU hebben ze sinds 2005 veel verbindende kunstprojecten ontwikkeld op de Oostelijke Eilanden, in de Indische Buurt en andere buurten in de stad.

De beelden krijgen een plek langs de wandelroute over de Oostelijke Eilanden.