Home BoekvandeWeek Boek van de Week | Real Estate van Deborah Levy

Boek van de Week | Real Estate van Deborah Levy

0

Boek van Week 34

Deze bijdrage is te laat en ik kan het uitleggen. De dag na de terugkeer van mijn vakantie kreeg ik de sleutel van mijn nieuwe huis. Twee weken lang was ik in de weer met kwasten en rollers, maar vooral moest ik boeken inpakken. In een vlaag van optimisme en zelfoverschatting zette ik alleen letters op de dozen: ‘J’ voor jeugd, ‘N’ voor Nederlands, ‘B’ voor biografieën, maar na drie dagen wist ik al niet meer waar de ‘A’ voor stond. En al snel waren de dozen met ‘LOS’ erop (alle zwervende stapels) in de meerderheid. Toen mijn twaalfjarige kwam helpen kwamen er ook dozen bij met dingen als ‘DIKKE BOEKEN’ op het deksel.

Omdat ik toch het idee had dat ik gewoon door moest lezen ook al zat alles ingepakt, kocht ik een nieuw boek: Real Estate van Deborah Levy. Het is het derde deel van haar ‘levende’ autobiografie, waar eerder al Dingen die ik niet wil weten (over haar jeugd en beginnende schrijverschap) en De prijs van het bestaan (over haar leven als net gescheiden vijftiger) van verschenen. In dit deel vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuw huis, en komt ze er achter dat ‘acquiring a house’ niet hetzelfde is als ‘acquiring a home’. Eigenlijk ben ik te lui en te ongeduldig om in het Engels te lezen, maar de thematiek was zo toepasselijk dat ik niet wilde wachten op de vertaling.

En juist doordat ik wat meer moeite moest doen om haar zinnen tot me te nemen, bood het boek me de vertraging die ik nodig had om stand te houden in de emotionele storm die verhuizen is.

Levy is gescheiden en woont in een gribusflat in Londen. Haar jongste dochter staat op het punt op kamers te gaan en ze droomt van een nieuw huis, een nieuwe plek, een nieuw thuis. Haar droomhuizen voegt ze toe aan haar ‘unreal estate portfolio’, ze praat erover alsof ze ze werkelijk bezit en voegt denkbeeldig steeds elementen toe (een eivormige openhaard, een granaatappelboom op de binnenplaats). In het echte leven neemt ze een voorschot op de weelde door kurkumakleurige zijden beddengoed aan te schaffen. Een luxe die ze zich eigenlijk niet kan permitteren, maar de levensvreugde die het haar schenkt is onbetaalbaar.

Geïnspireerd door Levy gunde ik mezelf ook een nieuw dekbedovertrek (een gewoon katoentje), maar dit boek is mijn zijden sprei: warm, zacht, levend en nooit saai. Ik wentel me er nog wel een tijdje in en tegen de tijd dat het uit is, zijn mijn andere boeken wel een keer uitgepakt en is mijn huis een thuis.

_____

Real Estate is geschreven door Deborah Levy
verschenen bij Penguin Books Ltd
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29