Home Overzicht Bewoners: ParkPlek op agenda gemeenteraad

Bewoners: ParkPlek op agenda gemeenteraad

0

De vraag ‘Van wie is de straat?’ wordt steeds meer gesteld. Het gebruik van de openbare ruimte staat hoog op de agenda. Wat kun je met je straat? Is die voor de auto, die dominant aanwezig is op de rijbaan en stilstaand op de parkeerplekken? De bewoners van de Weesperzijdebuurt hebben een antwoord: de Parkplek.

Het voorstel van de bewoners van de Weesperzijdebuurt is eenvoudig. Als bewoner krijg je voor hetzelfde bedrag dat je voor een parkeervergunning betaalt een ParkPlek. Dat is een plek van 12 m2 waar anders een auto staat. Je krijgt dan het recht om op die plek plantenbakken te plaatsen en je maakt de straat leefbaarder, veiliger en gezonder.

In juni vorig jaar was de Weesperzijdebuurt een maand lang proeftuin. Dat beviel goed. De bewoners willen dat de gemeenteraad het plan op de agenda zet, er serieus naar kijkt en met oplossingen komt.

Ook zonder auto kun je beschikken over een stukje publieke ruimte 

De straat is van alle bewoners: met en zonder auto. Zes van de tien Amsterdammers heeft geen auto maar de geparkeerde auto bepaalt wel het straatbeeld. Bij de gemeente ligt een verzoek voor het invoeren van ParkPlek-vergunningen. Daarvoor betalen de bewoners graag € 265,00 per jaar, het tarief dat geldt voor de Weesperzijdebuurt.

In plaats van geparkeerde auto’s komen er plantenbakken voor meer zuurstof en het stimuleren van de biodiversiteit. Daarnaast draagt meer groen bij aan minder hitte en minder wateroverlast, een veilige speelplek voor kinderen en een mooiere stad. Daarbij wordt de ruimte weer van iedereen. Auto’s die nu op de parkeerplekken staan, kunnen naar vaak leegstaande parkeergarages of je deelt een auto met je buren.

Het verzoek van de bewoners is officieel aangemerkt als burgerinitiatief bij de gemeente. Iedere Amsterdammer kan het initiatief steunen. Dat kan via deze link. Jouw gegevens worden niet openbaar en niet op de site van de gemeente weergegeven.