Teun Voeten: Wil niks weten van legalisering van drugs

0

Amsterdam is een stad die draait op drugs. Zonder de drugseconomie zou de de economie  van de stad nog hardere klappen krijgen en misschien zelfs instorten. Dat de meeste rijen sinds coronacrisis staan bij de coffeeshops spreekt boekdelen, het is de enige horecabranche die helemaal niet hoort klagen over omzetverlies, want van consumpties zijn daar bijzaak en de omzet schijnt dezer dagen recordhoogte te bereiken.

De halve stad zit stoned voor zich uit te staren in het niets, wachtend op verlossing uit deze coronakwelling…

Amsterdam is een  stad van soft drugspioniers als Robert Jasper Grootveld en Kees Hoekert met hun Lowland Weed company in de vorige eeuw. ‘Naïeve hippies’ volgens Teun Voeten, die in zijn doek Drugs Amsterdam noemt als belangrijk distributiepunt voor bijvoorbeeld cocaïne en de drugsbusiness ziet als een keiharde en nietsontziende handel in de greep van gewetenloze syndicaten.

Rob Zwetsloot was ooit lijsttrekker voor een politieke partij de Radicale Oppositie Beweging (R.O.B.) die alle drugs wilde legaliseren. Daar wil Teun, die uitvoerige research pleegde voor zijn boek, niks van weten, blijkt in het gesprek dat ik met hem had. Maar misschien is Rob Zwetsloot ook wel een naïeve hippie.