Home Overzicht Bewoners Rapenburg geven 378 gedeporteerde Joden plek in Holocaust Namenmonument.

Bewoners Rapenburg geven 378 gedeporteerde Joden plek in Holocaust Namenmonument.

0

Op Rapenburg woonden in de tijd van de Tweede Wereldoorlog veel Joodse families. In de periode van 1940 tot 1945 deporteerden de nazi’s 378 Joodse inwoners uit deze straat naar de kampen Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. 75 jaar later voelt de straat nog steeds de impact van deze gruwelijke periode. Daarom is een groep bewoners gestart met ‘Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij’. Met de hele straat willen zij ervoor zorgen dat de stenen van alle 378 bewoners in het Holocaust Namenmonument worden geadopteerd.

Het Holocaust Namenmonument is momenteel in aanbouw aan de Weesperstraat. Een belangrijk element van het ontwerp is dat de naam van ieder Joods, Sinti en Roma Holocaust slachtoffer in een individuele baksteen wordt gegraveerd.

Iedereen kan één of meer namen op het monument adopteren. Met een donatie van 50 euro adopteer je een steen met een naam. Het geld wordt gebruikt om het monument te bekostigen en educatieve projecten te starten. Op dit moment zijn al 94 namen door de bewoners van Rapenburg geadopteerd. De bewoners die meedoen krijgen een raamposter. ‘Inmiddels zie je de hele straat volhangen met poster en de reacties zijn heel positief’, zegt Lisa Ross-Marcus, bewoonster en initiatiefneemster. ‘Ik zou het fantastisch vinden als andere straten dit initiatief overnemen.’

Met brieven en flyers is medebuurtbewoners gevraagd mee te doen met het initiatief. Op beeldschermen in de straat en op een Facebookpagina is het aantal actuele geadopteerde namen te lezen.

De initiatiefnemers: v.l.n.r. Alexander De Kleermaeker, Arno Kooij, Lisa Ross-Marcus, Rudolf Kerbosch, Martin Gerssen en Alper Cayhan. Foto Devon de Koning.