Home Overzicht Sanering Ringvaart in volle gang

Sanering Ringvaart in volle gang

0

De sanering van de bodem van de Ringvaart bij Oostpoort is in volle gang. Het deel van de waterbodem, waarin teer- en olieachtige vervuiling zit, wordt grotendeels verwijderd. Daarna wordt het overige deel afgedekt. De afdeklaag bestaat uit een gevlochten mat met daartussen een adsorberend materiaal waarin eventueel achtergebleven vervuiling wordt opgenomen en daardoor veilig blijft liggen.

Foto’s Corrie Groen

Uit onderzoek van Waternet is duidelijk geworden dat de waterbodem van de Ringvaart tussen de Linnaeusstraat en het Stadsloket is verontreinigd met teer- en olieachtige stoffen. Die verontreiniging van de Ringvaart was er in al sinds het sluiten van de Oostergasfabriek. Voor de bouw van de nieuwbouw in Oostpoort van start kon gaan, moest eerst in het hele gebied de bouwgrond worden gesaneerd. Het was een van de omvangrijkste grondsaneringsprojecten van Nederland die 84 miljoen euro kostte. Toen is de verontreiniging in de Ringvaart niet aangepakt.

De vervuiling van de bodem van de Ringvaart heeft een negatief effect op planten en dieren. Maar ook kunnen mensen die in contact komen met de waterbodem, mogelijk huidirritaties krijgen. Er kan tijdens de sanering stank ontstaan, maar dat zal volgens de gemeente geen effecten hebben op de gezondheid van mensen. De GGD voert regelmatig luchtmetingen uit.