Home Overzicht Bewoners verzetten zich tegen plannen Marineterrein

Bewoners verzetten zich tegen plannen Marineterrein

0

Op het Marineterrein komt woningbouw. De gemeente wil het terrein ontwikkelen als stedelijk innovatiegebied, blijkt uit de nota van uitgangspunten. Bewoners willen voor de officiële inspraakronde over de plannen met de wethouder in gesprek. Ze weten met hun bezwaren steeds vaker de landelijke pers te vinden.

De bezwaren van de bewoners hebben geen betrekking op de woningbouw an sich. Amsterdam heeft woningen nodig, maar moet het dan zo massaal? Volgens die nota komen er achthonderd woningen en kantoren met daartussen woontorens van veertig meter hoog. De kantoren krijgen een bouwhoogte van twintig tot dertig meter. De woonblokken komen aan straten te staan die uitlopen op een wandelboulevard aan het water. Zo wordt, nog steeds volgens de nota, het stedelijk karakter van het gebied benadrukt. In de plannen is een stadspark voorzien.

Bewoners hebben een alternatief plan gemaakt voor evenveel woningen, waarbij de huidige sfeer van het Marineterrein intact blijft. Wat er nu op deze plek gebeurt, is uniek volgens een bewoner in NRC Handelsblad. Als het plan van de gemeente doorgaat, gaat de sfeer van het gebied verloren. Het zou een historische vergissing zijn om het huidige terrein te slopen en te vervangen door een Vinex-wijk met rechttoe rechtaan straten.
Bewoners van Kattenburg en de Dijksgracht ergeren zich aan de massaliteit van de wijk die de gemeente wil bouwen. Het geplande stadspark gaat geen 40 procent van het gebied omvatten, zoals in de plannen staat, maar slechts 23 procent. Het geeft geen ademruimte, het is sjoemelgroen, aldus de woordvoerder van de actiegroep Kattenburgerstraat in het Parool.