Home IJopener Biebjes

Biebjes

0
Borneokade tussen woonboot nummer 78 en 80.

De bibliotheek is alweer weken dicht. Heeft u het geprobeerd, boeken reserveren via internet en dan ophalen? Mij lukt het niet, boeken die ik wil lezen zijn altijd uitgeleend. In de bibliotheek wil ik rondneuzen, bij toeval iets moois vinden. Als het boek niet bevalt, breng ik het terug. Dat kan nu niet. Maar gelukkig zijn er de biebjes.

Hannie Raaff | Foto’s Björn Martens

Sinds een paar weken schieten ze uit de grond als speenkruid in het voorjaar. En het is er altijd gezellig. Je zoekt er niet naar een boek, je vindt er fijne boeken die je nooit zou kopen. Streekromans. Oude detectives. Gedichten van ooit beroemde profeten. Het Hemabreiboek uit 1983. Minstens zo fijn: je hoeft je eigen boeken niet meer weg te gooien, met het schuldgevoel waarmee je ook prima kliekjes in de pedaalemmer werpt. Je brengt ze naar een biebje en maakt er onbekenden blij mee.

Javastraat 118.

Het principe vraagt om navolging. Een publieke kliekjeskast omdat de restaurants dicht zijn. Een broekenkraam vanwege het jojoën en je kan of wil geen nieuwe kopen. Nood breekt niet alleen wetten, het brengt ons zelfs op goede ideeën.

Erick Salomonsstraat voor nummer 458.

Ook een fijn biebje in uw buurt? Maak een foto en deel hem met IJopener, [email protected], onder vermelding van biebje. Graag met een korte toelichting erbij.