Iedere zaterdag is Anna Hoeve, nu beter bekend als café-restaurant Polder, twee uur lang weer een beetje boerderij. Beter gezegd, het is dan een pop-up boerenmarkt waar je rechtstreeks van de producent lokale en ambachtelijke producten kunt kopen.
Polder is de zesde Buurderij in Amsterdam, de negentiende in Nederland en in heel Europa openen bijna 1.500 Buurderijen wekelijks hun deuren. Door rechtstreekse verkoop en een korte keten van grond tot mond keert de macht terug naar lokale voedselproducenten. Buurderijen groeien niet alleen in aantal, ook in afzonderlijke omzet. De trend van lokaal, vers en eerlijk boodschappen doen zet zich onverminderd door.
Een van de leveranciers bij Buurderij Polder is Kaasboerderij Geingenoegen. Deze kleinschalige boerderij staat op slechts 20 minuten fietsen van de stad, aan het riviertje het Gein. Jacobien en Bart verzuivelen en verkazen de melk van 35 rood en zwartbonte koeien met horens. Naast authentieke rauwmelkse Boerenkaas, met of zonder kruiden, is er heel veel zelfgemaakte zuivel zoals vruchtenyoghurt, hangop, karnemelk, kefir, chocolademelk en vla.
Via www.boerenenburen.nl kun je gratis een account aanmaken als Buur en je aansluiten bij Buurderij Polder. Als Buur bestel je online wanneer en hoe vaak je wilt, zonder verplichtingen, minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement. Elke zaterdagochtend staan de boodschappen tussen 10.30 en 13.00 uur voor je klaar bij de laatst overgebleven boerderij in de Watergraafsmeer: De Anna Hoeve. Inmiddels omgebouwd tot het sfeervolle café-restaurant Polder op het Science Park. Bij mooi weer is de boerenmarkt buiten, op het plein tussen de fruitbomen en kippen, anders in het café.
Buurderij Polder bestaat uit Fruitslagers, Kaaspersers, Aardapplrooiers, Plaagdierjagers, Deegrollers, Veehouders, Zeepmixers, Inmakers, Kruidenplukkers, Visrokers, Paddenstoelenkwekers en Chocoladesmelters om er maar een aantal op te noemen. Veel producenten hebben extra aandacht voor biodiversiteit, verwerking van restmateriaal, voorkomen van voedselverspilling en circulaire-economie.
Anderen hebben een inclusief personeelsbeleid en bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarktmarkt of zorgindicatie een zinvolle dagbesteding. De overeenkomst is dat iedereen op een ambachtelijke en zo natuurlijk mogelijke wijze met respect voor mens, dier, natuur en milieu produceert, passend bij de duurzaamheidsprincipes en uitgangspunten van Boeren & Buren.
Zolang de beperkingen vanwege Covid19 er zijn, is de Buurderij voornamelijk een wekelijkse uitgifte van de bestelde en
betaalde producten. We houden uiteraard rekening met de veiligheid en gezondheid van iedereen en volgen de richtlijnen van de overheid.
Buurderij Polder, iedere zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur bij café-restaurant Polder, Science Park 201.
Check boerenenburen.nl | facebook.com | instagram.com