Home Overzicht Bijzondere Koningsdag is vrolijke lentedag in Oosterpark

Bijzondere Koningsdag is vrolijke lentedag in Oosterpark

0

Door de coronacrisis dit jaar geen braderie, optredens en Bredewegfestival in Oost. De anders op de nationale feestdag overvolle straten zijn grotendeels leeg. Wél gezellige bijeenkomsten in binnentuinen en sport, spel en barbecues met anderhalve meter afstand in het Oosterpark.

Lewis Daniëls

Door het mooie weer van de afgelopen weken staat het Oosterpark in het vroege voorjaar in volle bloei. De tulpen zijn al bijna uitgebloeid. Ondanks een Koningsdag zonder festiviteiten maken de bezoekers er een leuke dag van. Opvallend genoeg hebben vooral niet-Nederlanders zich in het oranje gestoken.

Joppe heeft van de nood een deugd gemaakt. Op een originele manier viert ze op 27 april met een picknick haar zevenentwintigste verjaardag. Het op het beeld van de Bokkenrijder van Gerrit Bolhuis geplakt bordje en haar met krijt geschreven naam op de paden wijzen de weg naar het feestje. Aan de bomen hangen slingers. ‘Ik ben aan het speeddaten’, lacht ze. ‘Elk uur wisselen twee vrienden of vriendinnen van plek. Zo houden we anderhalve meter afstand en zie ik iedereen.’

Vlakbij zet Cor een ladder tegen een boom, waar hij een voederbak voor de vogels heeft bevestigd. Ook op Koningsdag in coronatijd gaat zijn zorg voor de vogels door. ‘Eind mei hou ik er een paar maanden mee op. In juni, juli en augustus kunnen ze zichzelf redden. Gelukkig maar, want die zakken pinda’s voor de halsbandparkieten zijn best duur.’ De parkbewoners met groene veren hebben zijn komst al lang in de gaten. Zodra Cor is vertrokken gaan ze –met veel kabaal- aan tafel. De kraaien komen ook een kijkje nemen, waardoor opstootjes met de parkieten ontstaan. Tussendoor doen beide partijen zich tegoed aan het voer.

Een jong stel met oranje T-shirt en sjaal van buiten de stad is juist vandaag naar Oost gekomen. ‘We wilden een keer Koningsdag in alle rust vieren. Zo hebben we de stad een beetje voor onszelf.’

De meeste bezoekers zijn op en rondom het grote gazon. Desalniettemin houdt vrijwel iedereen voldoende afstand. Vrienden en stelletjes genieten van de zon. Muziek op de radio, spelletjes op het gras. De barbecues gloeien. Een bijzondere Koningsdag in het Oosterpark op een mooie, geslaagde lentedag.