Home Dwars nieuws Biologische wijn heeft meer energie

Biologische wijn heeft meer energie

0
Yvo Pieksman: ‘Iedere wijn heeft een eigen verhaal.'

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels en -bedrijfjes. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten en diensten die ze aanbieden. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: Pieksman, importeur van biologische, biodynamische en natuurwijnen.

Wim Crezee

Toen Yvo Pieksman begin deze eeuw met het importeren van wijnen begon, hadden de biologische wijnen nog een tamelijk hoog geitenwollensokkenimago. Biologische wijn – wat kon dat nou zijn? Inmiddels heeft ieder restaurant van naam een of meerdere biologische wijnen op de kaart staan. De reden: ze smaken heel bijzonder. Of zoals Yvo zegt: ‘Een biologische wijn heeft energie. De smaak blijft langer in je mond. Het proeft frisser en levendiger.’

Plukken in de nacht
Wat is eigenlijk ‘biologische wijn’? Dat zit ‘m bijvoorbeeld in hoe de wijnboer omgaat met ziektes op zijn wijngaard. Alles wegspuiten met pesticiden of proberen de wijnrank zo sterk te maken dat ziektes er zo min mogelijk vat op krijgen? Wat dat betreft zijn wijnranken net mensen. Grijp je altijd naar de pot met pillen of de antibiotica of probeer je je leefwijze te verbeteren? Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur: je wordt er sterker en weerbaarder door.

Yvo: ‘De biologische wijnboer gaat op zoek naar natuurlijke alternatieven bij schadelijke schimmels of insecten. Er worden bijvoorbeeld bloemen aangeplant tussen wijnstokken. Deze bloemen trekken insecten aan als lieveheersbeestjes, roofmijt of sluipwesp. Die vormen de natuurlijke vijand van schadelijke insecten als bladluis, rode spin, korenmijt en druivenmot.’ Bij ‘gewone’ wijnen wordt er bij de oogst vaak zwavel toegevoegd om te voorkomen dat de wijn te snel gaat gisten. Biologische wijnboeren daarentegen plukken de druiven vaak ‘s nachts, als de druif nog koud is. Zo wordt op een natuurlijke wijze te vroege gisting voorkomen. Dat maakt biologische wijnbouw natuurlijk een stuk arbeidsintensiever. Biologische wijnboeren zijn daarom kleiner. Vaak niet meer dan 15 of 20 hectare voetbalvelden.

Steeds opnieuw proeven
Als jongen heeft Yvo meer dan eens in Frankrijk geholpen met de druivenoogst. ‘Dan zag je op de druivenbladen een witte uitslag vanwege de pesticiden. De geur van bestrijdingsmiddelen hangt in de wijngaard. Dat is heftig.’ Niet alleen voor de boer, maar ook voor Yvo zelf is biologische wijn arbeidsintensiever. ‘Conventionele wijn wordt bij de rijping stabiel gemaakt wat betreft smaak. Dat is commercieel interessant, want dan is de wijn voorspelbaar voor opkopers. De wijn van een biologische boer is ieder jaar anders omdat het meer een natuurproduct is. Ieder jaar proef en beoordeel ik daarom opnieuw de wijn van een wijnboer.’

Het contact met de wijnboeren (meer dan 80) vindt Yvo leuk. Sommigen kent hij al heel lang. Als kleine jongen ging hij tijdens vakanties met zijn ouders mee naar de wijngaarden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Portugal. Zij stonden aan de wieg van het wijnimportbedrijf.

Wijnadvies
Van oorsprong levert Pieksman vooral aan de horeca, door het hele land. Sinds tien jaar kunnen ook individuele consumenten aankloppen – vandaar de winkel. In de coronacrisis mochten drankenwinkels, als zijnde essentiële winkels, gewoon open blijven. Waarom zij wel, vroegen velen zich af. Yvo: ‘Ik kan me die verbazing wel een beetje voorstellen. Zelf vind ik een boekhandel ook essentieel.’ Maar goed, hij is blij dat hij zijn klanten heeft kunnen bedienen. ‘Voor veel mensen was het thuis koken en eten met een mooi glas wijn erbij een van de pleziertjes die nog mogelijk waren.” In de winkel kun je kiezen uit 500 verschillende wijnen. Iedere wijn heeft een eigen verhaal; elke fles heeft een label met daarop de druivensoorten. Hoe te kiezen? Dat hangt af wat je erbij eet. En daarover geven Yvo en zijn collega’s graag advies.

  • Wijnimporteur Pieksman zit aan de Hogeweg 13, 020 820 3602.