Home Groen Schooltuinen weer open

Schooltuinen weer open

0

Door de coronamaatregelen zijn de buitenlessen in de schooltuinen iets eerder dan normaal begonnen. De kinderen kunnen weer met hun juf of meester naar de schooltuin. Om te leren van de natuur en even lekker buiten te zijn. Ander goed nieuws is dat ook dit jaar mogen er kinderen in de tuin van het Rijksmuseum komen tuinieren.

Normaal start het schooltuinseizoen in januari met binnenlessen en volgen begin april de buitenlessen in de schooltuinen. Dit jaar gaat alles anders en gaan we extra vroeg met de kinderen naar buiten. Want binnen zitten, hebben ze al genoeg gedaan.

De kinderen in Oost gaan weer aan de slag in de Vink schooltuin en de Gerrit Kalff schooltuin. De Vink Schooltuin is de oudste schooltuin van Amsterdam. Sinds 1922 is de tuin in het park Frankendael in gebruik. Jaarlijks tuinieren er ongeveer 500 kinderen op de tuin. De Kalff Schooltuin ligt vlak bij de Weespertrekvaart aan de Kruislaan. Kinderen leren er te herkennen wat onkruid is en wat je kunt eten. Ze leren ook dat elk seizoen eigen producten heeft.

De start van de buitenlessen in de schooltuinen is elk jaar weer een belangrijke mijlpaal in het schooltuinjaar. De schooltuinmedewerkers hebben het een lange winter zonder de kinderen moeten doen, en hebben alles klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. De kinderen hebben vanwege de coronapandemie veel thuisgezeten en online les gehad. Iedereen is dus blij dat de tuinen weer opengaan.

Om ervoor te zorgen dat de buitenlessen in de schooltuinen veilig kunnen plaatsvinden is een aantal regels opgesteld. Zo mogen ouders die als begeleider meegaan met de klas niet mee in de schoolbus. En tijdens de lessen in de tuin mogen ze zich niet met de kinderen mengen. De schooltuinmedewerkers en begeleiders zien erop toe dat alle gereedschappen tussendoor schoongemaakt worden en dat de kinderen hun handen wassen. En natuurlijk gelden altijd en overal, en dus ook in de schooltuinen, de coronaregels.

Check www.amsterdam.nl/schooltuinen