Home Duurzaam BIZ Knowledge Mile zet in op Plasticvrije Terrassen

BIZ Knowledge Mile zet in op Plasticvrije Terrassen

0

Begin dit jaar is de BIZ Knowledge Mile een nieuw project gestart: Plasticvrij Terras. Een groep horecaondernemers in de BIZ slaan deze lente de handen ineen, om gezamenlijk het (makkelijk verwaaibaar) wegwerpplastic van hun terrassen te weren. Hiermee dragen ze bij aan een schone stad en maken zij een duurzame stap door deze eenmalige plastics met circulaire alternatieven te vervangen. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 9 maart.

Esmee Bakker | Knwledge Mile

Met deelname aan dit project dringen we samen het gebruik van wegwerpplastic op terrassen terug. Dit voorkomt dat (lichtgewicht) plastic wegwaait of door meeuwen wordt verspreid, en vervolgens als zwerfafval in de stad en haar wateren terechtkomt. Denk hierbij aan rietjes, melkkuipjes, honingstaafjes, sauszakjes en koekjesverpakkingen. Hiermee dragen we samen een steentje bij aan het schoonhouden van de stad, het voorkomen van de plasticsoep en de transitie van wegwerp naar circulair materiaalgebruik.

Strijd tegen plasticsoep met Plasticvrij Terras

Plasticvrij Terras draagt daarmee ook bij aan de zero waste expedition. Bij het uitfaseren van de eenmalige plastics wordt er naar de meest duurzame alternatieven gekeken, zoals het (geheel) weglaten van materialen en/of het toepassen van herbruikbare varianten.

Amsterdam Plastic Smart City
We starten dit project in samenwerking met het programma Amsterdam Plastic Smart City. Dit is een initiatief vanuit Gemeente Amsterdam, die in samenwerking met Wereld Natuur Fonds en de Plastic Soup Foundation tot doel heeft gesteld om 30 procent minder (plastic) zwerfafval in Amsterdam en haar grachten te laten belanden in 2023 en geheel plastic zwerfafvalvrij te zijn in 2030.  De BIZ Knowledge Mile is de eerste zone in Amsterdam die start met Plasticvrije Terrassen en zal als koploper en voorbeeld ook de rest van de stad meenemen.

Deze pilot is bovendien vooruitlopend aan de nieuwe regels die er vanaf 2021 (en in doorloop naar 2023) gaan gelden voor ‘bepaalde’ plastic wegwerpproducten. Met behulp van deze pilot kunnen we mogelijk al voorsorteren op deze regels. Ook zal er mogelijk een link gelegd worden met gezamenlijke inkoop.

Doe je ook mee?
Er is al een mooi aantal aanmeldingen voor deelname binnengekomen vanuit horecazaken uit de BIZ Knowledge Mile. We starten daarom op korte termijn met dit traject: op dinsdag 9 maart vindt de eerste bijeenkomst plaats.
Heb je een horecazaak en heb je je nog niet aangemeld, maar heb je wel interesse om mee te doen? Meld je dan aan bij Straatmanager Anne van den Brink via [email protected]. Je ontvangt van ons een link waarmee je kunt deelnemen aan deze eerste digitale bijeenkomst.