Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Bloemkool koken is echt een vergissing

Koken uit de Krat: Bloemkool koken is echt een vergissing

0
Recept: lams-kalfsgehaktballetjes met geroosterde bloemkool, couscous en yoghurt-muntsaus.

Nederlanders eten nog steeds veel bloemkool, maar de consumptie neemt af. Volgens de handelaren omdat het aandeel jongeren dat kookt toeneemt. De toekomst zou de kool een ouderwetse groente vinden en sneller voor broccoli kiezen. Lange tijd hielden we bij de Krat ook niet zo van bloemkool. Een erfenis van de stukgekookte kool en melige sauzen bij onze grootouders.

Bloemkool koken is echt een vergissing: de groente raakt alle smaak kwijt. Terwijl wanneer je bloemkool bakt of roostert je juist smaak kunt toevoegen. Ten eerste zorgt de maillard-reactie van roosteren al voor extra smaak. Die reactie is het bruin en knapperig worden van een product na verhitting. Nu kun je nog van alles toevoegen. Bloemkool met ansjovis: instant-chique eten. Bloemkool geroosterd uit de oven: een hele kool is zo opgegeten. Het leuke van dat bakken of roosteren is dat je er alle smaken en kleurstoffen aan toe kunt voegen die je wilt. Zin in oranje/goud? Gebruik kurkuma en paprikapoeder. Zin in pittig? Gebruik cayennepeper en mosterdzaad.  De bloemkool kan sowieso sterke smaken gebruiken: komijn, kardemom, koriander: vrijwel elke combinatie is lekker.

Eet smakelijk, Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat