Home Overzicht Bloot protest op de fiets tegen toenemend autoverkeer

Bloot protest op de fiets tegen toenemend autoverkeer

0

Weer of geen weer, op zaterdag 28 augustus fietsen enkele honderden demonstranten bloot door Amsterdam. Ze demonstreren daarmee tegen het toenemende autoverkeer, de daarmee samenhangende luchtvervuiling en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Ze promoten de fiets als het meest milieuvriendelijke vervoermiddel. De tocht start om 14.00 uur in Park Frankendael en eindigt na 12 kilometer om 16.30 uur in het Vondelpark.

Geplaagd door de coronacrisis gaat na een afwezigheid van twee jaar de elfde editie van de WNBR, de World Naked Bike Ride Amsterdam weer door de stad met een start in Park Frankendael. De demonstranten doen het met volle overtuiging. Het gaat om een goede zaak, minder auto’s, minder vervuiling, meer ruimte voor fietsers. ‘Het heeft blijkbaar effect want er is in de stad op dat gebied in de afgelopen jaren veel verbeterd’, stelt Arnold Palthe van WNBR vast. ‘Het kan natuurlijk altijd nog beter en daarom rijden we dit jaar ook weer.’

In 2018 waren er driehonderd deelnemers aan de opmerkelijke protesttocht. Met een scheef oog kijkt Palthe naar Londen waar duizend mensen bloot op de fiets stapten voor een tocht door de Britse hoofdstad.

The World Naked Bike Ride wordt jaarlijks over de hele wereld gehouden en komt voort uit de Spaanse Ciclonudista, die voor het eerst in 2001 in Zaragoza is gehouden. De Ciclonudista eist de straat terug voor de mensen die er leven en zich op eigen kracht (lopend, fietsend, etc.) voortbewegen. De deelnemers van de ciclonudista fietsen bloot om de kwetsbaarheid van het menselijk lijf in het verkeer zichtbaar te maken en respect voor het lijf te vorderen. In 2004 startte Conrad Schmidt de World Naked Bike ride als een wereldwijde campagne.