Particuliere doorzetters maken vaak het verschil bij het behoud van ons erfgoed. Dat geldt zeker ook voor het eiland Pampus, deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Dat schrijft Sjoert Brevé in zijn net uitgekomen boek ‘Pampus Pioniers’. Oud-leraar Brevé neemt je mee op het buitengewone avontuur dat de Pampus Pioniers aangingen toen ze het in verval geraakte forteiland nieuw leven wilden inblazen.

De persoonlijke worstelingen, de soms tegenstrijdige belangen die daarbij speelden en de opmerkelijke mee- en tegenvallers worden van zeer dichtbij beschreven. Het unieke fotomateriaal, opgedoken uit diverse archieven en soms niet eerder geopenbaard, vult de verhalen naadloos aan en maakt van dit boek een prachtige, hoogwaardige uitgave.

Brevé ploeterde jarenlang gestaag door tientallen mappen, stoffige dozen en oude krantenknipsels. Hij sprak meerdere keren uitgebreid met de vier overgebleven pioniers en met andere betrokkenen. Steeds meer groeide de gedachte dat er een boek moest komen over de periode die een ommezwaai voor het eiland zou betekenen. Toen ‘opper-pionier’ Jan Geesink in deze gedachte meeging en besloot zijn persoonlijke Pampus-archief aan Brevé te overhandigen, was er geen weg meer terug.

Dankzij Brevé’s onuitputtelijke doorzettingsvermogen zijn de avonturen van de Pampus Pioniers geen langzaam wegvagende herinneringen meer. Iets waar Brevé na zijn werkzame leven als vrijwilliger bij Pampus, eerst als gids, daarna tevens als archivaris, trots op is. De door Uitgeverij Noord-Holland uitgegeven hardcover ziet er prachtig uit. En weegt precies een kilo.

Het boek is te koop in de museumwinkel op het forteiland, in het kantoorpand aan de Herengracht 67 in Muiden of online via [email protected]. Het Pampus pioniersboek kost € 19,95 excl. verzendkosten.