Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘ARAB’ van Parham Rahimzadeh

Boek van de Week | ‘ARAB’ van Parham Rahimzadeh

0

Boek van Week 24

ARAB is het bloedmooie en gevoelige debuut van Parham Rahimzadeh (1990). Het is het verhaal van Bassam, een jongen die op vroege leeftijd zijn moeder verliest.

Tegen de achtergrond van een typische Vogelaarwijk in Schiedam, neemt Parham je mee in een ‘coming of age’ verhaal waarin het gemis van de liefdevolle moeder/vrouw het uiterste vraagt van Bassam en zijn overige gezinsleden. Bassam, een Vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Verleidingen, boosheid, criminaliteit, verdriet, eenzaamheid, rouw én hoop, verliefdheid en kracht, het tekent het middelbare schoolleven van Bassam. De tocht die Bassam aflegt naar zijn eigen vrijheid in denken en doen, is prachtig.

De gekozen taalvorm – het ene moment rauw, grof en gewelddadig en het andere moment empathisch, gevoelig en poëtisch – brengt de belevenissen heel dichtbij. Het kostte mij geen enkele moeite een klein beetje Bassam-zelf te worden. Het leest aangenaam en is ondanks de thematiek lichtvoetig van toon en doorspekt met de nodige, jeugdige humor. De titel van het eerste hoofdstuk – ‘Tjappies & Mammies’ – zet de toon. Liefhebbers van Murat Isik’s ‘Wees onzichtbaar’ zullen zonder meer genieten van Parham’s debuut.

Zaterdag 19 juni om 14.00 uur is Parham voor een ‘Meet & Greet’ te gast bij ons in de winkel.

_____

Arab is geschreven door Parham Rahimzadeh 
verschenen bij uitgeverij Promerheus
Petra Hoogenboom is boekverkoper bij IJburg Boeken, IJburglaan 561