Home Eten&Drinken Italiaanse keuken de populairste onder Amsterdammers

Italiaanse keuken de populairste onder Amsterdammers

0

Wat zijn de eetgewoontes van Amsterdammers? Welk gerecht vinden zij het lekkerst en waar doen zij boodschappen. Ruim duizend Amsterdammers, representatief voor de bevolking van de stad, kijkend naar leeftijd, geslacht en stadsdeel gaven een kijkje in hun eetgewoonten, de lievelingsgerechten, favoriete smaakmakers en andere voedselgewoonten. Voor platform Van Amsterdamse Bodem voerden Food Cabinet en De Gezonde Stad het onderzoek uit.

Wat blijkt? Onder Amsterdammers is de Italiaanse keuken is veruit de populairste. Maar liefst 24 procent geeft aan dat dit hun favoriete keuken is. Op de tweede plek staat de Indonesische keuken. Vooral Amsterdammers van 75 jaar of ouder zijn dol op Indonesische gerechten. Een Indonesische rijsttafel wordt het vaakst (47 keer) als favoriete feestmaaltijd genoemd.

Lekkerste maaltijd  Op de vraag ‘Wat is de lekkerste maaltijd die je ooit hebt gegeten?’ werd biefstuk/steak het meest genoemd, gevolgd door kreeft en sushi. 12 procent kiest broccoli als lievelingsgroente, gevolgd door paddenstoelen. 84 procent van de Amsterdammers probeert zo vaak mogelijk groente te eten bij de maaltijd. Water wordt het meest genoemd als favoriete drankje bij de maaltijd. Daarnaast kiezen Amsterdammers het snelst voor een hartig tussendoortje, dit geeft 63 procent aan. Zoete en gezonde snacks komen respectievelijk op de tweede en derde plek.

Vaganist, vegetariër, flextariër, viseter, vleeseter

Dieetvereisten  Meer dan de helft van de Amsterdammers (58 procent) heeft bepaalde dieetvereisten. 30 procent is flexitariër, 12 procent vegetariër en 8 procent veganist. Vooral onder jongeren zien we terug dat zij vaker flexitariër zijn. Voornamelijk ouderen en mannen zeggen geen speciale dieetvereisten te hebben. 17 procent van de Amsterdammers geeft aan meer vis te willen eten en 18 procent geeft aan minder vlees te willen eten. Ook veel Amsterdammers geven aan minder vet en aardappels te willen eten.

Zelf koken  72 procent van de Amsterdammers eet minimaal vijf keer in de week een zelfgekookte maaltijd en 33 procent zegt bijna nooit eten af te halen of thuis te laten bezorgen. 39 procent doet dit eens in de week. Bestellen en afhalen is vooral iets voor mannen zo lijkt. 19 procent van de mannen doet dit driemaal in de week of vaker eten, tegenover maar 6 procent van de vrouwen. Amsterdammers zijn daarnaast gek op uit eten gaan: 81 procent gaat (normaal gesproken) minstens één keer per maand uit eten, 38 procent geeft aan minstens eens per week uit eten te gaan.

Pasta en rijst  zijn de populairste basis voor de avondmaaltijd, aardappel volgt op de derde plek. Pasta wordt het meest gegeten onder jongeren, in de leeftijdsgroep 36-65 jaar is rijst favoriet en onder ouderen is dat aardappel. Qua smaakmakers is knoflook populair, 79 procent bestempelt knoflook als favoriet. Daarna volgt olijfolie, chilipeper, gember en ketjap.