Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Bijeen’ van Natasha Brown

Boek van de Week | ‘Bijeen’ van Natasha Brown

0

Boek van Week 3

In de debuutroman van Natasha Brown zit je in het hoofd van een jonge zwarte vrouw. Ze is succesvol in de financiële wereld, ze heeft een witte vriend uit een welgestelde familie waar ze uitgenodigd is voor een tuinfeest en ze heeft kanker.

Het boek beschrijft de gedachten van de vrouw in de dagen voor en tijdens het feest van de familie van haar vriend. Deze gedachten beschrijven een enorme innerlijke strijd en worsteling over hoe om te gaan met de manier waarop ze wordt gezien door haar omgeving en de verwachtingen die ze heeft waar te maken als zwarte succesvolle vrouw.

Ik vond de ingetogen en subtiele waarnemingen over racisme, seksisme en de vooringenomenheid van haar witte bevoorrechte omgeving het boek een beklemmende sfeer geven. Haar vermoeidheid, strijd en spanningen zijn heel voelbaar wat maakte dat ik hoopte dat haar personage het op een gegeven moment uit zou kunnen schreeuwen, om als een ballon leeg te kunnen lopen en alle druk te kunnen laten ontsnappen. Niet langer stil te zijn! Ondertussen speelt er ook nog de diagnose kanker. Haar arts dringt eropaan dat ze zich laat behandelen. Zelf is ze moe, moe van het najagen. Langzaam komt het besef dat stoppen ook een optie is.

Bijeen is een knap geschreven debuut, de ruim 100 bladzijden lezen vlot en de structuur is origineel. Het is een klein boek maar van groot belang!

_____

Bijeen is geschreven door Natasha Brown
Vertaald door Nadia Ramer
Verschenen bij uitgeverij De Geus
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145