Home Kunst Hermitage opent met expositie Russische Avant-garde

Hermitage opent met expositie Russische Avant-garde

0

De Hermitage is, net als andere musea, nog steeds gesloten vanwege de coronamaatregelen. Maar de voorbereidingen voor de heropening op zaterdag 29 januari zijn in volle gang met een nieuwe grote tentoonstelling uit de collectie van de Hermitage Sint Petersburg: Russische Avant-garde | Revolutie in de kunst.

De tentoonstelling vertelt een bijzonder verhaal van de Russische avant-gardisten, zoals Kandinsky en Malevich. Over hun ontwikkeling vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland, via de turbulente tijd rond de revolutie van 1917, tot hun neergang in de Stalinperiode. Met de voormalige Keizerlijke porseleinfabriek als broedplaats, waar oude voorraden onbeschilderd porselein konden dienen als drager voor hun vernieuwende werk.

In 2021 was de Hermitage lange tijd gesloten, maar heeft in het voorjaar met een succesvolle particuliere geefcampagne bijna 1 miljoen euro binnengehaald om financiële tegenwind door corona aan te kunnen. Van 1 juni tot en met 18 december kon het museum weer open zijn en heeft in totaal 52.000 bezoekers verwelkomd voor de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders. Het aantal is lager dan voor de Corona-pandemie, maar is een beter resultaat dan dezelfde periode in 2020 (44.000).

In 2021 waren ook de tentoonstellingen For The Love of Art en Democracy te zien van Museum van de Geest | Dolhuys. Bij de heropening zal ook Democracy weer te zien zijn. Met werken van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. Initiatiefnemer Duran Lantink laat outsiders en insiders hun talenten samenvoegen, want als museumbezoeker word je uitgedaagd om een creatieve bijdrage te leveren op de sokkels, muren en vloeren.