Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ’Boven aarde beneden hemel’ van Milena Michiko...

Boek van de Week | ’Boven aarde beneden hemel’ van Milena Michiko Flasar

0

Boek van Week 19 

‘Vrijgezel. Met hamster.’ Zo begint de achterflap tekst van het boek Boven aarde, beneden hemel. Er zit iets komisch en iets verdrietigs in deze paar woorden en dat is ook precies wat dit boek is; komisch én verdrietig. Het boek speelt in een grote Japanse stad. En, zoals in zoveel snel groeiende steden, neemt de aandacht voor elkaar af en maken mensen moeilijker contact. Zo ook Suzu, de eerdergenoemde vrijgezel met hamster. Ze is een hyperzelfbewuste, sociaal onhandige jonge vrouw die niemand tot last wil zijn en nogal gevoelig is voor regels en autoriteit.

Ze is vanuit een dorpje, waar haar ouders nog wonen, vertrokken naar de stad om te werken en studeren. Ze spendeert haar dagen alleen, observerend, en daar lijkt ze niet echt een probleem mee te hebben. Ondertussen werkt ze als serveerster. Het contact wat ze daar moet maken gaat haar niet makkelijk af en na haar ontslag raakt ze steeds een beetje meer vervreemd van alles en iedereen. Dates mislukken, ze mijdt het liefst alle sociale interactie omdat alles te ongemakkelijk voelt en zelfs haar hamster trekt zich op een gegeven moment terug in zijn kooi en laat zich niet meer zien.

Wat ondertussen een mooie rol speelt in het boek zijn de verschillende Kodokushi-gevallen; mensen die pas na weken of maanden dood in hun appartement worden opgemerkt. Deze gevallen symboliseren bij uitstek het individualisme en de eenzaamheid die voorkomen in anonieme grote steden. Suzu gaat aan het werk voor een bedrijf dat de appartementen van deze mensen op een respectvolle wijze schoonmaakt. Dit doet ze met ongelooflijk veel eerbied voor de overledenen en hun geschiedenis. Hier leert Suzu het belang van het omkijken naar elkaar en het maken van contact.

Op zeer droogkomische wijze vertelt Milena Michiko Flasar hoe Suzu zich van alleen en onzichtbaar, met hulp van anderen ontwikkelt tot iemand met oog voor haar omgeving en iemand wordt die in staat is betekenisvolle verbindingen aan te gaan. Die hulp komt uit allerlei onverwachte hoeken, in de vorm van kleurrijke personages die je al snel in je hart sluit.

_____

Boven aarde beneden hemel is geschreven door Milena Michiko Flasar
Vertaald door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen
Verschenen bij Uitgeverij Cossee